Sucroksella yli 50 uutta sopimusviljelijää

Sokerijuurikkaan viljely kiinnostaa yhä maanviljelijöitä epävarmasta tulevaisuudesta huolimatta. Sucros on löytänyt lopettavien viljelijöiden tilalle jo yli 50 uutta sokerijuurikkaan sopimusviljelijää. Sokerijuurikkaasta maksettavaa hintaa on nostettu jo kahtena vuotena peräkkäin.

Kotimaa
Jari Pelkonen / YLE

Sucroksen aktiivinen viljelijähaku tuottaa tulosta. Sucros on löytänyt yli 50 uutta sopimusviljelijää huolehtimaan raaka-aineen saannista Säkylän sokeritehtaalle.

Tehdas tarvitsee kipeästi uusia viljelijöitä mm. eläköityvien ja muista syistä lopettaneiden viljelijöiden tilalle. Yhtiö on järjestänyt talven aikana lukuisia tilaisuuksia sokerijuurikkaan viljelystä kiinnostuneille maanviljelijöille eri puolilla Etelä-Suomea.

Sucroksen toimitusjohtajan Juri Jolkkosen mukaan uusia ja nykyisiä viljelijöitä on kosiskeltu myös sokerijuurikkaan hinnalla.

- Mehän olemme kahtena vuotena peräkkäin nostaneet sokerijuurikkaasta maksettavaa hintaa. Sitä kautta uskomme, että sokerijuurikkaan viljelyn näkymät ovat paremmat, mitä ne ovat viime vuosina olleet, Jolkkonen sanoo.

Jolkkosen mukaan sokerijuurikkaan viljelijäksi on onnistuttu houkuttelemaan enemmän tulijoita kuin viljelyn lopettavia on ollut.

Sokerijuurikkaan viljelyala vaihtelee vuosittain 12 000-15 000 hehtaarin välillä. Sopimusviljelijöitä Sucroksella on noin 750.

Sokerikiintiöstä ratkaisu kesällä

Sokerijuurikkaan viljelyn kannalta tämän hetkinen tilanne on odottava. EU:ssa neuvotellaan parhaillaan sokerikiintiöiden jatkamisesta vuoden 2015 jälkeen.

Tällä viikolla kokoontunut EU:n maatalousministerien neuvosto jatkaisi sokerikiintiötä ainoastaan kahdella vuodella, kun taas Euroopan parlamentti linjasi kiintiölle viiden vuoden jatkon. Seuraavaksi europarlamentti ja komissio neuvottelevat asiasta.

Jolkkosen mukaan kiintiön jatkaminen viidellä vuodella vuoteen 2020 mahdollistaisi pitkän tähtäimen investoinnit sekä tehtaalla että maatiloilla.

- Ministerineuvoston kanta oli meille pienoinen pettymys. Odotellaan vielä varsinaisten neuvottelujen lopputulosta, Jolkkonen sanoo.

Suomen kanta on jatkaa kiintiötä vuoteen 2020. Lopullista päätöstä sokerikiintiöistä odotetaan kesäkuun lopulla.