1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuhansia opiskelijoita marssii tukiensa puolesta Helsingissä

Opiskelijajärjestöt osoittavat keskiviikkona mieltään opintotuen puolesta. Paikalla Helsingissä on tuhansia ihmisiä eri puolilta Suomea. Kaavailut tuen muuttamisesta lainapainotteisemmaksi saavat opiskelijoilta täystyrmäyksen.

Opiskelijat osoittavat mieltään Helsingin Senaatintorilla.
Marjo Suvanto ja Laura Eskelinen Jyväskylän yliopistosta haluavat että opintotuki on opintoraha- eikä lainapainotteinen.

Keskiviikkona iltapäivällä Helsingin kaduille tuli tuhansia opiskelijoita osoittamaan mieltään opintotukien puolesta. Tuen muuttaminen lainapainotteisemmaksi ei opiskelijoita miellytä.

- Kyllä se pahalta kuulostaa. Pakotetaan ihminen ottamaan lainaa ja sitten oletetaan, että pakottamalla tai kiristämällä saataisiin hänet valmistumaan nopeammin. Siinähän on ihan yhtä suuri mahdollisuus, että lainan ottamiseen on iso kynnys. Mennään mieluummin töihin, joudutaan tekemään enemmän töitä ja valmistuminen lykkääntyy sitä kautta, pohtii Mikko Valtonen, Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liiton puheenjohtaja.

Hallitus: Pidä lupauksesi

Opiskelijat vaativat hallitusta pitämään lupauksensa siitä, että opintotuki sidotaan indeksiin. Myös toisen asteen opiskelijoiden tuessa oleviin ongelmiin halutaan korjaus.

- Vanhempien tulot vaikuttavat itsenäisesti asuvien, täysi-ikäisten, lukioissa ja ammattikouluissa opiskelevien tukeen. Se on kasvava ongelma, koska ammattikouluverkko on harva ja lukioverkko harvenee. Jatkossa yhä useampi asuu itsenäisesti.  Täysi-ikäiset poistuvat elatusvelvollisuuden piiristä, silti vanhempien tulot aika nopeasti leikkaavat tuen nollaan asti, muistuttaa Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Daniel Sazonov.

Opiskelijoiden marssi alkoi kokoontumisella kello 13 Senaatintorilta. Sieltä valtava ihmisjoukko marssii eduskuntatalolle.