Vaasassa on tiukka linja rauhoittavien lääkkeiden määräämisessä

Terveyspalveluiden johtaja ja johtava ylilääkäri Markku Sirviö vakuuttaa, ettei lääkkeitä määrätä koskaan kevyin perustein.

rauhoituslääke
pills
Yle

Vaasassa kaupungin terveysasemien päivystysvastaanotoilla ei uusita eikä kirjoiteta rauhoittavien lääkkeiden reseptejä lainkaan. Tarkoituksena on estää lääkkeiden väärinkäyttö ja päätyminen katukauppaan. Johtavan ylilääkäri Markku Sirviön mukaan Vaasassa julkisella puolella lääkärit ovat hyvinkin tiukkoja rauhoittavia määrätessään.

- Meillähän on annettu se määräys, että nimenomaan bentsodiatsepiineja ja muitakin pääasiallisesti keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä kirjoitetaan erittäin varovasti ja päivystyksessähän meillä on lappu luukulla, sanoo Sirviö.

Yksityislääkäreiltä oikeuksia pois

Sirviö kumoaa väitteen, että julkisen puolen terveysasemilta niin sanotusti vuotaisi vahvojen lääkkeiden reseptejä väärinkäytöksiin. Hän sen sijaan sanoo, että tiedossa on, ettei seula yksityisellä puolella ole ollut näin tarkka.

- Mehän olemme muutamia lääkäreitä ihan aktiivisesti ilmoittaneet Valviraan, josta seuraa tietysti, että nämä lääkärit saavat selvityspyynnön. Tiedän, että on otettu oikeuksia pois.

Sirviön mukaan lääkärit olivat kirjoittaneet lääkkeitä väärinkäytettäväksi isojakin määriä.

- Yhtään meidän talossa toimivaa lääkäriä ei ole ilmoitettu, tarkentaa Sirviö.

Tietojen vaihto puuttuu

Oma ongelmansa on se, ettei julkisen ja yksityisen sektorin välillä ole mitään tietojen vaihtoa eivätkä tietojärjestelmät ole millään tavalla läpinäkyviä.

- Väärinkäyttäjäthän kiertävät jopa muissa kaupungeissa hakemassa näitä lääkkeitä, sanoo Sirviö.

Toinen ongelma Sirviön mukaan on se, että Suomessa päihdehuolto on sosiaalilainsäädännön alaista toimintaa. Se käytännössä tarkoittaa sitä, että tietojärjestelmät ovat erillään.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus