1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Elämää saman katon alla: Yhteisten raha-asioiden hoitaminen vaatii sopimista

Yle Savon keskustelussa pohdittiin yhteisten raha-asioiden hoitamista monesta eri näkulmasta. Esille tuli toisen puolison pitkään jatkunut opiskelu. Tärkeää on myös luottamus siihen, että toinen osaa hoitaa yhteisiä raha-asioita.

Osallistu
Kukkarosta pursuaa ulos seteleitä.
Yle

Yle Savon nettisivuilla keskusteltiin vilkkaasti kysymyksestä, ovatko puolisot tasa-arvoisia yhteisessä taloudenhoidossa? Kommenteissa kerrottiin erilaisista sopimuksista joita suhteessa elävät ovat tehneet keskenään. Osalla omaisuuteen liittyvät asiat on kirjattu tarkasti avioehtoon. Osa pariskunnista on lähtenyt rakentamaan taloudellista vakautta nollasta.

Persaukisilla ei ole ongelmaa

Nimimerkki kivikkolainen toteaa, että helpointa on silloin, kun suhteeseen lähdetään ns. puhtaalta pöydältä. Kumpikin ovat "persaukisia". Silloin on helpointa kartuttaa yhteistä pesää, kun tulotkin ovat yhteisiä ja omaisuus kirjataan molempien nimiin.

Kivikkolaisenmielestä luottamus yhteisen talouden hoitoon täytyy olla vahva. Se on myös ansaittava toisen puoliskon silmissä.Kivikkolainentoteaa, ettei kaikilla kuitenkaan ole kykyä raha-asioidensa hoitoon vaan tulot häslätään mitä ihmeellisimpiin ostoksiin tai huvitellaan maailman tuuliin. Hän ehdottaa, että nykyaikana koulusta pitäisi saada perustietoa ja taitoa kotitaloudenhoidosta ja haasteista. Oppia saisivat myös sellaiset lapset, joiden lapsuuskoti elää kaaoksessa ja hallitsemattomassa taloudenhoidossa.

Toisaalta vaatii kyllä kanttia kävellä pois orastavasta suhteesta, jos raha-asioista ei pysty sopimaan.

28-vuotias mies

28-vuotias mies toteaa, että asioista sopiminen on helppoa, jos kumpikaan ei tuo mitään mukanaan suhteeseen. "Toisaalta vaatii kyllä kanttia kävellä pois orastavasta suhteesta, jos raha-asioista ei pysty sopimaan. Varsinkin jos on niin sanotusti toisella kierroksella."

28-vuotias mies _kertoo, kuinka heillä on vaimon kanssa täysin yhteiset rahat ja yli 50 euroa maksavista hankinnoista keskustellaan. Prioriteetit ovat hyvin samankaltaiset varsinkin isoissa asioissa, joten kitkaa perheessä tulee hyvin harvoin. Nimimerkki kertoo, kuinka he panostavat itseensä, perheeseen, matkusteluun ja yhdessäoloon. _28-vuotias mies on sitä mieltä, ettei voisi elää parisuhteessa, jossa näistä asioista ei voisi keskustella täysin vapaasti.

Avioliitto yksinkertaistaa asioita

Ei ongelmia nimimerkki kertoo, kuinka heidän perheessä sekä asunto että laina ovat kummankin nimissä. Kummallakin on henkivakuutus, jonka tuotto kattaa lopun asuntolainan, hautauskulut ja perintöveron. Kummankin edunsaajana on puoliso.

Kirjoittaja on myös sitä mieltä, että avioliitto yksinkertaistaa asioita. Heidän kohdallaan merkitystä on myös sillä, ettei kumpikaan puoliso ole naivin yksinkertainen vaan kummallakin on kaupallisen alan koulutus. Korkolaskenta ja kirjanpito ovat hallussa.

Laskut maksaa joka ehtii ja jonka tilillä on rahaa. Maksaja selviää jälkikäteen mapista, jossa laskut ovat maksajan kuittauksella varustettuna maksupäivän mukaisessa järjestyksessä.

Säästyy paljon päänvaivaa, kun on alusta asti selvää, että olemme oikeutettuja vain omien vanhempiemme perintöön.

Auvoisa avio

Minä ja mieheni olimme yksimielisiä siitä, että avioehto on oltava kun astuimme avioon, kertoo puolestaan nimimerkki Auvoisa avio. "Miehelläni oli jonkin verran kerrytettyä omaisuutta, mutta ei minulla ollut aikomustakaan päästä näihin hänen nuoruuden säästöihinsä käsiksi. Toisekseen molempien vanhemmilla on arvokkaita kiinteistöjä ja jonkin verran omaisuutta. Säästyy paljon päänvaivaa, kun on alusta asti selvää, että olemme oikeutettuja vain omien vanhempiemme perintöön."

Entä, kun toinen vain opiskelee?

Nimimerkkiturvaton karkulainenkysyy, kuinka avioehdossa tulisi huomioida puolison opiskelu avioliiton aikana. "Meidän perheessä on vaimolla menossa opiskelu viidenteen ammattiin ja viulut maksan minä. Voinko saada avioeron jälkeen hyvitystä uhrauksilleni? Olen kuullut, että ex-vaimo olisi päässyt joskus osille yrittäjätulosta."

Ei sitten ole tullut mieleen nostaa kissaa pöydälle tuon maisterisvaimosi kanssa eli puhua nuo raha-asiat selviksi?

nainen minäkin

Turvaton karkulainen sai vastauksen kohtalotoveriltaan_ karvattomalta turkulaiselta_: "Kas, kohtalotoveri. Maisterisvaimoni on kuluttanut kolme vuotta täydennyskoulutuksissa ihan omalla ilmoituksella. Lapset kun on tehtynä, niin asunto ja auto tulevat luontaisetuina. Ei tarvitse tienaamisella itseään vaivata."

Nimimerkki nainen minäkin neuvoo _turvatonta karkulaist_a: "Ei sitten ole tullut mieleen nostaa kissaa pöydälle tuon maisterisvaimosi kanssa eli puhua nuo raha-asiat selviksi?"

Kallis ero nimimerkillä keskusteluun osallistunut huudahtaa kaikille: Näyttäkää toisillenne rakkautenne tekemällä avioehto! "Itse olin niin tyhmä, etten sitä aikanaan tehnyt. Kun vaimo lähti jättäen minulle muksut, jouduin maksamaan hänelle puolet perheemme omaisuudesta. Hän sai lähtiessään koko avioliittomme aikana tienanneensa nettopalkan niin sanottuna kultaisena kädenpuristuksena."

Lue seuraavaksi