Hyvässä opissa linnunpönttö syntyy vaikka studion lattialla

Moni nikkaroi parhaillaan pönttöjä linnuille. Kymenlaakson Radio päätti rakentaa oman pönttönsä ja pyysi lähetykseen pari asiantuntijaa. Vasara paukkui ja lopulta käsissä oli ihan kelpo asunto ripustettavaksi puuhun.

luonto
Maija Tuunila nakuttaa linnunpönttöä
Vasara viuhui ja naulat alkoivat upota lautaan.Kirsi Lönnblad / Yle

Keväällä moni naputtelee kasaan pönttöjä linnuille. Kymenlaakson Radio innostui asiasta ja päätti pyytää apua asiasta jotain ymmärtäviltä. Haminan seurakunta oli järjestämässä samaisena iltana kaupunkilaisille linnunpönttötalkoot, joten materiaaliaali saatiin sieltä. Seurakunnan viestinnän projektipäällikkö toi valmiiksi sahattujen lautojen lisäksi mukanaan myös vasaroita ja nauloja.

Asiantuntija-apua toi myös Hannu Repo, jolla on kokemusta satojen linnunpönttöjen rakentamisesta. Hän tosin on petolinturengastaja ja niinsanottuja "pöllömiehiä", mutta hänellä on kokemusta myös pikkulintujen asunnoista.

Tarvikkeita linnunpöntön rakentamiseen.
Maija Tuunila / Yle

Linnunpöntön lautoja asetellessa on tärkeää, että "sydän on säätä vasten". Pönttömiehet selittivät, että koska puun sydän eli keskiosa on kovinta ainetta, niin sydänpuolet laitetaan ulospäin. Näin pönttö kestää pidempään.

Meidän pöntössä sisäänmenoaukko oli noin kolmen sentin kokoinen. Tämän kokoisesta reiästä mieluiten sujahtavat sisään kirjosieppo ja sen kokoiset linnut. Hannu Revon mukaan myös talitiaisille ja muille pienemmille tiaisille pönttö kelpaisi.

Kun pönttöä nakuttelee kasaan, pitää tietysti muistaa rakentaa se niin, että joko kansi tai pohja aukeaa. Radion pöntön pohja ruuvattiin kiinni, joten ruuvit avaamalla se on helppo puhdistaa. Seppo Sirkka vinkkasi myös, että katon päälle kannattaa laittaa huopa, jolloin pönttö kestää paremmin sateita.

Studiossa kävi pauke, vasara viuhui ja alun haparoinnin jälkeen naulat alkoivat upota lautaan. Amatööri-vasaroijana täytyy myöntää, että hikeä puski, käsi meinasi mennä naulaamisesta hapoille, mutta homma oli valtavan hauskaa ja antoisaa. Ja mikä uskomattominta, pönttö syntyi alle puolen tunnin. Jos paria hieman vääntynyttä naulaa ei lasketa, estetiikka ei pahemmin ontunut.

Pönttömiehet Seppo Sirkka ja Hannu Repo antoivat lopuksi vielä vinkkejä pöntön kiinnittämisestä. Yksi näppärä keino on nakutella pöntön sivulle naulat, niihin muovilla päällystetty rautalanka kiinni ja sitten puuhun.

Luonto hoitaa loput.

Hannu Repo ja Seppo Sirkka linnunpöntöt käsissään
Hannu Repo (vasemmalla) esittelee toimituksen väsäämää pönttöä. Miesten mielestä se ei häviä "ammattilaisen" pöntölle, joka on Seppo Sirkan hyppysissä.Maija Tuunila / Yle