1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisiakin huudetaan jo apuun ratkomaan poliittista kriisiä Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan poliittisen johdon ja perussuomalaisten välit ovat kärjistyneet äärimmilleen. Tutkintapyyntöjä satelee ja näyttää siltä, että riitoja joudutaan tätä menoa ratkomaan oikeudessa.

Kotimaan uutiset
Iisakki Kiemunki ja Kari Ilkkala (oik.) Hämeenlinnan kaupunginhallituksen kokoushuoneessa
Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston pj. Iisakki Kiemunki sd. ja kaupunginhallituksen jäsen Kari Ilkkala ps. ovat aiemminkin ottaneet yhteen luottamuksesta. Kari Mustonen / Yle

Viimeinen käänne kriisissä on niin sanottu elinkeinomatka Lappiin Leville. Perussuomalaiset ovat epäilleet, että Levin seminaarissa on muun ohessa luokiteltu ja profiloitu Hämeenlinnan perussuomalaisia. Hämeenlinnan kaupunginhallitus ja mukana olleet kiistävän tämän ja ovat pyytämässä poliisia selvittämään perättömien huhujen levittämistä.

Hämeenlinnan kaupungin omistama Kehittämiskeskus Oy Häme valmistelee parhaillaan tutkintapyyntöä perättömistä Levi-huhuista Kanta-Hämeen poliisille.

Kehittämiskeskuksen toimitusjohtaja Mervi Käki sanoo, että poliisitutkinta olisi paikallaan, koska perättömät huhut pilaavat niin Hämeenlinnan elinkeinoyhtiön työntekijöiden kuin paikalla olleiden luottamushenkilöidenkin mainetta.

- Kyllähän tavallaan sekin on jo rikosnimike sinänsä.

Samoin ajattelee myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki - Hämeenlinnan maine ja toimintakyky pitää saada kuntoon.

- On väitetty, että on salaisia seminaareja pidetty Levillä. Se ei pidä paikkaansa, tämmöinen salailu, esimerkiksi Kari Ilkkala on ollut tietoinen näistä jo kuukauden etukäteen, eikä millään tavalla ilmeisesti halunnut kertoa tästä omalle ryhmälleen tai muillekaan, vaikka piti asiaa kovin tärkeänä.

Henkilökemiat eivät toimi

Kiemungin mukaan perussuomalaisten toiminta vahingoittaa Hämeenlinnaa. Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Kari Ilkkala puolestaan sanoo, että heidät halutaan sulkea keskeisestä päätöksenteosta, koska he haluavat uudistaa toimintatapoja Hämeenlinnassa.

- Kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien yhteistyöhakuisuus Pro Hämeenlinnan ja perussuomalaisten kanssa on näyttänyt sen, mitä me pelkäsimmekin, eli meitä ei oteta näihin keskeisiin päätöksentekoprosesseihin mukaan.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus on ollut toiminnassa pari kuukautta ja henkilökemiat eivät selvästikään toimi. Takaovena asiassa on se, että nykyinen kaupunginhallitus on nimetty vain vuodeksi.

On selkeintä kaikkien osapuolien oikeusturvan kannalta, että poliisi suorittaa esitutkinnan, jos siihen katsotaan olevan aihetta.

Kari Ilkkala

- Tilannehan on surullinen, mutta ei sinänsä yhtään yllättävä. Meillä on valtuustosopimus laadittu ja sitä on nyt selkeästi näillä toimintatavoilla poljettu lokaan ja oikeastaan nullifioitu se koko sopimus, lataa Kiemunki. Hän kuvailee tilannetta "naurettavaksi hiekkalaatikkopelleilyksi".

- On selkeintä kaikkien osapuolien oikeusturvan kannalta, että poliisi suorittaa esitutkinnan, jos siihen katsotaan olevan aihetta, sanoo puolestaan Ilkkala.

Hämeenlinnan valtuustoryhmät neuvottelevat kriisiytyneestä tilanteesta viikonvaihteessa.

Poliisi on siis saamassa uuden tutkintapyynnön perättömistä huhuista - ellei sitten Levi-gaten tietolähde paljastu, tai Ilkkala myönnä, että häntä on mahdollisesti johdettu harhaan Levi-tietojen osalta.

Lue seuraavaksi