Hyppää sisältöön

Poliisi: Sairaankuljetusyhtiöstä maksettiin pimeitä palkkoja yli miljoona euroa

Kaikki epäillyt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Itä-Uudenmaan poliisi on saanut valmiiksi ainutlaatuisen ambulanssiyhtiöön kohdistuneen rikostutkinnan. Poliisi epäilee yhtiössä eri asemassa toimineita henkilöitä mittavista talousrikoksista. Yli kahtakymmentä ensihoitajaa epäillään veropetoksista.

Yle Uutiset kertoi viime syksynä sairaankuljetusyhtiöön kohdistuvasta rikostutkinnasta. Itä-Uudenmaan poliisin tutkinta on valmistunut ja lähtee nyt loppulausunnoille. Poliisi epäilee, että Uudellamaalla toimineessa sairaankuljetusyhtiössä on syyllistytty lukuisiin rikoksiin.

- Sairaankuljetusyhtiön toiminnassa on tutkittu esimerkiksi törkeää petosta, törkeää veropetosta ja rahanpesua, sanoo rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Juha Tuovinen Itä-Uudenmaan poliisista.

Poliisi on kuullut rikoksista epäiltyinä sairaankuljetusyhtiössä eri asemassa toimineita henkilöitä. Verorikoksista epäillään yli kahtakymmentä ambulanssissa työskennellyttä ensihoitajaa.

- Heidän osaltaan on kysymys henkilökohtaisesta veropetoksesta. Joillekin ensihoitajille on käytännössä maksettu toinen palkka kokonaan pimeänä, toteaa tutkinnanjohtaja Juha Tuovinen Itä-Uudenmaan poliisista.

Poliisi epäilee, että ensihoitajille on maksettu yhteensä pimeitä palkkoja yli miljoona euroa vuosina 2007-2011.

"Liian tehokas kilpailuttaminen usein syy talousrikoksiin"

Sairaankuljetusjutun rikostutkinnassa kaikki epäillyt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin. Moni heistä toimii edelleen sairaankuljetusalalla.

Talousrikosjuttuja pitkään tutkineen tutkinnanjohtajan Juha Tuovisen mukaan sinänsä hyvä asia  urakoiden tiukka kilpailuttaminen on viety liian pitkälle monella alalla.

- Talousrikostutkinnassa törmätään usein ja useilla eri toimialoilla siihen, että kilpailutukset viedään ihan loppuun saakka. Tällöin kilpailun voittaneella yrityksellä ei ole enää edellytyksiä siihen, että se pystyisi rehellisillä keinoilla pärjäämään sen kilpailutuksen jälkeen. Sitten sorrutaan siihen, että tehdään esimerkiksi kuittikauppaa tai maksetaan pimeästi palkkaa, sanoo tutkinnanjohtaja Juha Tuovinen Itä-Uudenmaan poliisista.