1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hakaniemen toriparkista väännetään taas

Pitkään jäissä olleet toriparkkisuunnitelmat nostavat jälleen päätään. Kiinteistölautakunta käsittelee 20 miljoonan euron hanketta torstaina. Helsingin Hakaniemeen suunniteltu parkkihalli aiotaan rakentaa pääosin yksityisellä rahalla. Helsingin osuus hankkeesta olisi viisi miljoonaa euroa.

Kotimaan uutiset
Autoja Hakaniemen torilla Helsingissä.
YLE

Hakaniemen torin alle on suunniteltu parkkiluolaa, jonne mahtuisi kahteen kerrokseen 400 autoa. Kaupungille urakkatarjouksen tehneen Lemminkäinen Infra Oy:n mukaan rakennustyöt olisi tarkoitus saada käyntiin jo tänä kesänä. Hankkeen olisi tarkoitus valmistua helmikuussa vuonna 2015.

Kiinteistölautakunnan puheenjohtaja Pia Pakarinen ei lämpene toriparkille ja suunnitellulle aikataululle. Hänen mukaansa sijoittajan tai urakoitsijan löytyminen ei ole vielä peruste rakentamiselle.

- Mä en näe miksi tähän pitäisi panostaa. Mä ymmärrän sen että Hakaniemestä voi tulla uusi iso keskus, mutta se riippuu paljon siitä Pisararadasta. Siinä vaiheessa olen ehdottomasti mieltä että silloin niitä parkkipaikkoja rakennetaan.

Toriparkin mahdollistava asemakaava laadittiin jo vuonna 2005, mutta rakennustöihin ei päästy, koska hanke kaatui rahan puutteeseen.

Mä en näe miksi tähän pitäisi panostaa.

Pia Pakarinen

Liityntäpysäköinnin odottaminen näivettää alueen

Kaupunkisuunnittelusta ja kiinteistötoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä varoittaa, että alue ehtii näivettyä, jos asiassa odotetaan Pisararataa ja sille tarpeellista liityntäpysäköintipaikkaa.

- Silloin puhutaan lähellä 2030-lukua olevasta hankkeesta, ja valitettavasti alue on ehtinyt monella tavalla nuukahtaa sitä ennen.

Penttilä toivoo, että kun toriparkin rakentaminen otetaan käsittelyyn, niin keskustelussa osattaisiin erotella isot ja pienet asiat toisistaan, vaikka asia herättääkin vahvoja tunteita.

Jollei päätöstä rakentamisesta saada nyt, asia hautautuu.

Hannu Penttilä

- Jollei päätöstä rakentamisesta saada nyt, asia hautautuu. Tulevaisuudessa toriparkin rakentaminen ei ole ollenkaan näin edullinen kaupungille, Penttilä toteaa.

Toria ei tarvitse repiä auki

Pakarinen ei näe asiaa samoin.

- Sen selvityksen mukaan minkä olen nähnyt, sen rakentaminen on tulevaisuudessa jopa mahdollista ilman kaupungin mukana oloa. Toria ei tarvitse myöskään repiä auki, vaan parkkipaikat pystytään tekemään muita reittejä pitkin sinne maan alle.

Jos lautakunta hyväksyy suunnitelmat, vaatii toriparkki vielä toteutuakseen kaupunginhallituksen ja valtuuston hyväksynnän.

Lue seuraavaksi