Pankkien omat marginaalit nousussa: "Euribor 2,5 prosenttiin, niin suunta ehkä kääntyy"

Pankeilla on erilaisia näkemyksiä siitä, kuinka korkealle markkinakorkojen pitäisi nousta, että pankkien perimät marginaalikorot laskisivat.

Kuva: Yle

Euribor-korot ovat matalalla eikä niiden uskota nousevan merkittävästi pitkään aikaan.

Kun euriborit ovat uineet matalissa vesissä, pankit ovat nostaneet omia marginaalejaan eli viitekoron päälle maksettavaa asuntolainan koron osuutta. Marginaalit eivät ainakaan hetkeen ole laskemassa.

- Pankin marginaalin taso ei ole linkitetty suoraan markkinakorkoihin eli esimerkiksi euriboriin, kertoo Aktian pankkituotteiden johtaja Erno Kiukkonen.

Samoilla linjoilla on OP-Pohjolan asiantuntijajohtaja Jari Tirkkonen.

- Korkojen nousulla ei ole varsinaista vaikutusta pankin omiin marginaaleihin. Pankkien varainhankinnan kallistumisen ja sääntelyn johdosta marginaaleihin kohdistuu pikemmin nousupaineita.

- Nousupainetta on kahteen prosenttiin saakka. Tässä on olemassa paikkakuntakohtaisia eroja ja siihen vaikuttaa paikkakunnan markkinatilanne, Tirkkonen jatkaa.

Asiakkaiden talletukset ovat pankkitoiminnan raaka-ainetta. Talletuksista maksettava korko on kytköksissä pankkien myöntämien asuntolainojen korkomarginaaleihin.

Aktian Kiukkosen mukaan tällä hetkellä talletuksien hinnat ovat pankeille aika kovat, koska pankit maksavat asiakkaille talletuksista korkoa, joka on korkeampi kuin markkina- eli euriborkorko. Tämä johtaa siihen, että pankkien pitää korottaa omia marginaalejaan asuntolainoissa, jotta liiketoiminta olisi kannattavaa.

Menneisyydestä saa viitteitä, mutta käännettä on vaikea arvioida

Aiemmin on nähty, että kun euriborit ovat korkealla, pankkien omat marginaalit ovat olleet matalampia. Nyt tillanne on päinvastoin.

- Silloin kun ollaan liikuttu kolmen tai neljän euriborin tasossa, niin on pystytty kilpailemaan matalammilla koroilla ottolainauksessa ja mahdollisesti tulemaan pankin marginaaleissa alaspäin. En pysty antamaan arviota, koska pankin marginaalit alkaisivat laskea. Se on kiinni monesta asiasta, Kiukkonen sanoo.

Osuuspankissa vedenjakajaa pidetään Aktiaa alempana.

- Ehkä pankin marginaalit tulisivat vähän alas, jos 12 kuukauden euribor olisi 2,5 prosenttia, arvioi OP-Pohjolan Jari Tirkkonen.

Aktia-pankin omat asuntolainojen marginaalit liikkuvat 1,4-1,6 prosentin välillä. OP-Pohjolassa ne ovat 1,5 prosentista ylöspäin. Molemmista pankeista kerrotaan, että marginaali määritellään asiakaskohtaisesti, eikä yhtä keskimarginaalia ole.

Edes pitkäaikaiset asiakkaat eivät ole turvassa pankkien korotetuilta marginaaleilta. Jos asiakas ostaa uuden asunnon ja hakee siihen pankiltaan uuden lainan, hän saa myös uuden marginaalin.