Katso missä kirkko vetää porukkaa - ja missä karkottaa

Uskollisin kirkkokansa asuu Perhossa - epäuskollisin Helsingissä. Facebookissa ja nettipalveluissa käydään kamppailua kirkon jäsenistä.

Kotimaa
Kirkon suosio hiippakunnittain -grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Pääkaupungin lapsista enää 50 prosenttia kastetaan. Helsingissä kirkkoon kuuluvien määrä on painunut jo alle 60 prosentin.

Näin kertovat tuoreimmat tiedot vuodelta 2012. Koko kansasta evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluu nyt 76,4 prosenttia.

Vahvoja kirkkokuntia ovat pikkuiset Perho, Kinnula ja Puolanka. Toinen ääripää ovat Helsinki, Espoo ja Tampere, jossa kirkon valta on murtunut eniten.

Facebook-kirkko kerää liittyjiä

Oheisesta kartasta näkyy, että kirkkoon kuuluminen on huipussaan ruotsinkielisellä rannikolla ja pohjoisessa. Kirkko nauttii perinteisesti kannatusta myös Etelä-Pohjanmaalla.

Alueiden sisällä on suuria eroja. Nopeimmin kirkon suosio laskee suurissa kaupungeissa ja hitaimmin pienillä paikkakunnilla.

Kehitys menee kahteen suuntaan: samalla kun kirkosta erotaan, kirkkoon liittyminen on kääntynyt viime vuosina nousuun.

Tähän on vaikuttanut eroa kirkosta -palvelun vastaiskuksi perustettu liity kirkkoon -nettipalvelu, johon voi liittyä myös Facebookissa. Tosin liittyjien määrät ovat huomattavasti pienempiä kuin eroajien. Moni liittyjä on maahanmuuttaja.

Kirkosta lähtemispäätös tehdään joskus nopeastikin, mutta kirkkoon liittymistä edeltää yleensä pitkä harkinta, arvioi Kirkon tutkimuskeskus.