1. yle.fi
  2. Uutiset

14 miljoonaa, jotta Utøya ei toistu

Norja on korvamerkitsemässä lähes 14,5 miljoonaa euroa terrorivalmiuden parantamiseen. Lupaus on vain kirsikka niiden 200 miljoonan euron päälle, jotka oikeus- ja hätätilaministeriölle annetaan varusteita, koulutusta ja terrorismin ehkäisyä varten.

Ulkomaat

Norjan hallitus on tänä vuonna myöntämässä noin 14,5 miljoonaa euroa terrorivalmiuden parantamiseen. Rahojen korvamerkitseminen tähän tarkoitukseen on pian kahden vuoden takaisen terrori-iskun syytä. Äärimielinen norjalaismies surmasi 77 ihmistä Oslon pommi-iskussa ja Utøyan saaren silmittömässä ampumisessa.

Pääministeri Jens Stoltenberg sanoo, että oikeus- ja hätätilaministeriölle on vielä erillisesti luvassa 200 miljoonaa euroa. Tuo summa on tarkoitettu henkilöstön kouluttamiseen, tarvikehankintoihin ja terrorismin ennaltaehkäisyyn.

Stoltenberg lupasi hallitukselta kaiken avun, jotta Norja olisi turvallinen maa.

Heinäkuun 2011 verilöylystä valmistui viime vuonna selvitys, joka moitti Norjan kriisivalmiutta. Erityisesti arvosteltiin poliisin haparointia samaan aikaan, kun lasten leirisaarelle hyökännyt Anders Behring Breivik ampui 69 ihmistä.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi