1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisin ja tuomareiden käyttämä sakkolaskuri on vihdoin kunnossa

Poliisimiesten ja tuomareiden käyttämä laskuri raksutti virheellisiä sakkolaskelmia seitsemän vuoden ajan.

Kotimaan uutiset
Poliisi sakottaa autoilijoita Helsingin Kampissa.
Poliisi sakotti autoilijoita Helsingin Kampissa 7. maaliskuuta. Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

Viranomaisten käyttämän sakkolaskurin vika paljastui kuukausi sitten, kun Yle Uutiset selvitteli päiväsakkotuomioiden euromäärän tarkkaa laskentakaavaa.

Kävi ilmi, että Verohallinnon ylläpitämä sakkolaskuri sivuutti kokonaan osinkotulojen verovapaat osuudet, vaikka rikoslaki ja sakkoasetus määräävät, että myös ne on pantava päiväsakon euromäärälaskelman perusteeksi.

Pörssiosakkeiden osingoista 30 prosenttia on verovapaata tuloa. Tavallisen osakeyhtiön jakamat osinkotulot taas saattavat olla täysin verovapaita jopa 60 000 euroon saakka per vuosi.

Vuonna 2010 verovapaata osinkoa sai kaikkiaan 966 929 henkilöä. Keskimääräinen verovapaan osingon määrä oli 2 254 euroa.

Tavallisista eli noteeraamattomista osakeyhtiöistä osinkoa sai 405 188 henkilöä. Näistä 3 778 henkilöä sai täydet 90 000 euroa verovapaata osinkoa. Verovapauden katto pudotettiin 60 000 euroon vuoden 2012 alusta.

Verohallinnon viestintäjohtaja Martti Lahti kertoo, että sakkolaskurin korjaaminen teetti paljon töitä ja vei aikaa, koska valtavat tietokannat oli säädettävä uuteen uskoon.

- Nyt urakka on vihdoin ohi, ja laskuri on tästä päivästä alkaen poiminut tietokannoistamme täsmälleen kaikki ne tiedot mitä pitääkin.

Lahden mukaan kiusallisen kömmähdyksen syynä oli inhimillinen erehdys.

- Kyse oli tietokoneohjelman suunnitteluvirheestä. Kukaan ei muistanut sanoa tietopoimurille, että sen pitää ottaa laskelmiinsa mukaan myös verovapaat osingot.

Remontin aikana sakkolappuja kirjoittaneet poliisit ja tuomarit ovat varmistaneet sakotuksen oikeellisuuden jopa lyijykynällä ja ruutupaperilla.