Oulu hakee keinoja kasvuun

Tulevaisuuden visioita pohdittiin keskiviikkona suunnitetteluseminaarissa Oulussa. Kaupunginvaltuuston tärkeimmän tehtävän raamit antoi kaupunginhallitus.

Oulu
Työryhmä Oulun strategiaseminaarissa
Timo sipola / Yle

Uuden Oulun ensimmäinen kaupunginvaltuusto käynnisti varsinaisen strategiatyönsä tavoitetilan määrittelyllä.

Keskiviikon työryhmätöissä Oulun yliopiston Saalastinsalissa haettiin kaupunginhallituksen tammikuussa määrittelemältä pohjalta toteuttamiskelpoista, todellisuuteen perustuvaa ja selkokielistä tavoitetilaa.

Ensimmäisen strategiaistunnon työryhmätöiden suosituimmaksi tavoitetilaksi nousi visio siitä, että Oulu on aktiivinen kaupunkikulttuurin ja uuden ajan yrittämisen kansainvälinen pohjoisen pääkaupunki.

- Ouluun on saatava lisää pääomasijoituksia ja yrittäjäystävällisempi ilmapiiri, sanoi kakkosryhmän vetäjä Mikko Salmi (sd.).

Työryhmien raporteissa nousivat esille hyvin moninaiset teemat.

- Yksilön vastuu omasta terveydestään, vanhemmuuden vahvistaminen ja nuorten päihteiden käytön vähentäminen ovat meidän mielestämme tärkeitä asioita linjasi ykkösryhmän puheenjohtaja Matti Roivainen (kok.).

Kolmosryhmä katsoi asiaa ympäristön ja yhdyskunnan kannalta.

- Tärkeää on huolellinen ja järkevä yhteiskuntasuunnittelu. Sen merkitystä on syytä korostaa, totesi kolmosryhmän puheenjohtaja Mikko Raudaskoski (vas.).

Strategia työstetään keväällä ja hyväksytään lomien jälkeen

Tältä pohjalta lähdetään kevään aikana työstämään mihin konkreettisiin toimiin strategia johtaa ja miten niissä onnistumista voitaisiin mitata.

Tavoitteet määritellään ennen kaikkea palveluiden tarjonnan, elinkeinopolitiikan, onistajapolitiikan, maapolitiikan ja henkilöstöpolitiikan suhteen.

Strategiatyön olennaisin reunaehto on Oulun säilyminen kasvavana kaupunkina.

- Kasvun pitää toki oli hallittua, linjaa Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie (kok.).

Kaupungin väestönkasvu on pitkään ollut 1,5 %:n luokkaa.

- Kyllähän meidän väestörakenne on sellainen, että meillä tulee väestön kasvua olemaan jatkossakin, arvioi kaupunginvaltuutettu Mikko Viitanen (vas.)

Strategiaa korostetaan Oulussa kaupunginvaltuuston tärkeimpänä tehtävänä. Sanansa pääsevät sanomaan myös kuntalaiset suoraan.

Tämän valtuustokauden strategia on määrä hyväksyä elokuun kaupunginvaltuustossa.