Hyppää sisältöön

Liettuassa on Euroopan vaarallisin liikenne

77 ihmistä kuolee joka päivä Euroopan liikenteessä. Tieliikennekuolemat ovat kuitenkin jyrkästi vähentyneet EU:n keräämien tietojen valossa.

Liettua ja Romania ovat Euroopan hengenvaarallisimmat maat - ainakin tieliikenteessä. Liettuassa ja Romaniassa tieliikennekuolemat lisääntyivät, kun koko EU-alueella tieliikennekuolemat vähenivät melkein kymmenyksen vuonna 2012.

- 3 000 henkeä säästyi viime vuonna. On erittäin rohkaisevaa nähdä tällaisia tuloksia, sanoo liikennekomissaari Siim Kallas.

EU-alueen liikenteessä kuoli vähemmän ihmisiä kuin yhtenäkään vuonna tilastoinnin aikana, kerrotaan EU:n verkkosivuilla. Tiedot on kerätty vuodesta 1965.

Euroopan Unionin tavoitteena on puolittaa liikennekuolemien määrä vuosien 2010 ja 2020 välillä. Kehitys on ollut tähän saakka melko hyvä: kun 2010 tieliikenteessä kuoli 62 ihmistä miljoonaa kohti, viime vuonna luku oli 55. Tämä tarkoittaa, että joka päivä Euroopan teillä kuolee 75 onnettomuuden uhria.

Suomi on keskiarvon paremmalla puolella. Täkäläisessä tieliikenteessä kuoli 48 ihmistä miljoonaa kohti. Turvallisin liikenne tällä mittarilla oli Britanniassa ja Maltalla.

Liettuan ja Romanian lisäksi Itävalta ei onnistunut pudottamaan liikennekuolemien määrää. Tilasto on rumin Liettuassa, missä liikenne vaati 100 kuolemaa aina miljoonaa henkeä kohti.

Liettuan viranomaiset ovat eritelleet yhdeksi vaarallisuuden syyksi ylinopeuden. Liettuan tiehallinnon päällikkö on lehtihaastattelussa sanonut, että säännöistä piittaamattomuus tuntuisi kuuluvan mentaliteettiin. Myös Suomen ulkoministeriö varoittaa matkailijoita Liettuan tieliikennekuolemien määrästä.

Liettualla on kuitenkin melko hyvä tieverkosto - esimerkiksi Via Baltica Tallinnasta Prahaan kulkee Liettuan läpi.

Romaniaan matkustavia ulkoministeriö huomauttaa puolestaan kaoottisesta liikennekulttuurista, usein tapahtuvista riskiohituksista ja heikkokuntoisista maaseututeistä.

.
.