Kolumni: CD-levy ei ole retro eikä cool

Tunsin yhtäkkiä itseni jotenkin ajasta pudonneeksi, kun totesin kavereiden kesken käydyssä keskustelussa omistavani Laura Närhen cd-levyn. En nyt siis tarkoita, että Laura Närhi olisi mitenkään mitenkään menneen talven lumia, päinvastoin. Mutta ostaako kukaan enää cd-levyjä?

CD-levyt
Cd-levyjä pinossa.
Yle / Pentti Palmu

Minulla on tapana ostaa itselleni ne levyt, jotka jotain minulle merkitsevät. On eri asia kuunnella lempiartistiaan Youtuben tai Spotifyn kautta, kuin asetella cd-levy soittimeen. Väitän, että se on aivan erilainen kokemus.

Suurin osa ainakin nuoremmista ihmisistä tuntuu nykyään käyttävän musiikinkuunteluun joko edellämainittuja palveluja, tai älypuhelintaan. MP3-soitinkin tuntuu olevan vähän kalkkiskamaa. On trendikkäämpää huudattaa musiikkinsa Nokia Lumiasta.

Oma, ilmeisesti jo kalkkiskapineeni, MP3-soitin on ollut pölyn peitossa jo pitkään, koska en ole saanut ostettua siihen uusia toimivia nappikuulokkeita vanhojen hajonneiden tilalle. Olen myös laiska siirtämään soittimeen musiikkia. Tuntuu melkein miellyttävämmältä ojentautua ottamaan cd-levy hyllystä ja laittaa se soittimeen, kuin räpeltää pikkuruisen äänentoistolaitteen parissa.

Cd-levy ei ole myöskään trendikäs sillä tavalla kuin vanha LP-levy. On hienoa omistaa älppäri, mutta jotenkin omituista puhua cd-levyistä. Itse asiassa jopa C-kasetti tunnutaan koettavan ”siistimpänä juttuna” kuin cd-levy.

Ehkä cd-levy ei ole vielä tarpeeksi iäkäs keksintö. Odotetaan muutama vuosikymmen, niin hipsteri kaivelee ylpeänä kaapistaan nimenomaan cd-levyjä. Vielä tällä hetkellä cd-levy ei ole retro, mutta ei myöskään erityisen "cool".

Musiikinkuuntelun tapakin on selvästi muuttunut. Ennen ihmiset kuuntelivat rajottuneemmin tiettyjen artistien ja genrejen musiikkia. nyt hypitään helpommin laidasta toiseen. Tähän lienee syynä juuri Youtuben ja Spotifyn kaltaiset äänikirjastot, joiden kautta on helppo luoda omia listojaan ja sekoitella halunsa mukaan eri musiikkityylejä.

Miten tulevien sukupolvien musiikkikirjastot pysyvät tallessa? Tietokoneella oleva musiikkitiedosto katoaa helposti.

Minä sain ihkaensimmäisen cd-levyni vuonna 1995. Se oli Aikakoneen ”Tähtikaaren taa” –levy. Tallessa se on yhä. Ehkä mahdollinen, tuleva lapseni voi nauraa levylle ja sen artistien kiiltävälle ”ysäristailille” joskus vielä makeasti.