Tee-se-itse -palotarkastukset ovat tulossa

Moni pelastuslaitos tarjoaa mahdollisuutta omakotitalojen tarkastukseen omavalvonnassa. Sähköisillä palveluilla voidaan jatkossa kerätä myös aiempaa kattavampaa tietoa kotitalouksien paloturvallisuudesta.

Kotimaa
Palohälytin
Yle / Timo Nykyri

Jokilaaksojen pelastuslaitos lähetti postissa yli 3000 kirjettä omakotiasukkaille. Kirjeestä löytyy ohjeistus palotarkastuksen tekemiseen omin päin. Tulokset voi kirjata nettipalveluun tai lähettää palolaitokselle. Jos tarkastusta ei tee itse, pelastusviranomaiset tekevät tarkastuksen vanhaan malliin.

Omavalvonta on kasvattamassa suosiotaan Suomessa. Kymenlaakson pelastuslaitos on ollut kehittämässä mallia jo aiemmin ja nyt monet pelastuslaitokset ympäri maan ovat ottamassa omavalvontaa käyttöön. Jokilaaksojen pelastuslaitoksella satsataan erityisesti sähköisiin ominaisuuksiin.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Jari Lepistö uskoo, että kodeissa ymmärretään tarkastuksen merkitys, eivätkä ihmiset ala oikomaan tai huijaamaan tarkastuksessa.

- Jos joku haluaa fuskata viranomaisia lähettämällä lomakkeen parannelluin vastauksin, niin siinä viilataan omaa itseä nilkkaan, Lepistö pohtii.

Palotarkastus tehdään lomakkeelle

Itse tehdyssä palotarkastuksessa edetään ennalta määritellyn lomakkeen pohjalta. Tarkastettavaksi tulevat esimerkiksi palovaroitin, poistumistiet, talon numeron näkyminen ja saunan sekä sähkölaitteiden paloturvallisuus. Lepistö uskoo, että tavallinen omakotiasuja osaa ohjeistettuna tehdä tarkastuksen.

- Jotkut ovat varustettu paremmilla tiedoilla kuin toiset. Pientalojen paloturvallisuusoppaalla haluamme valaista asioita niille, joilla tiedoissa on aukkoja. Näiden opastusten avulla varmasti selviää siitä tehtävästä.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen alueella on kehitetty omavalvonnan sähköisiä palveluja.

- Olemme ehkä valtakunnallisesti ainutlaatuinen pelastuslaitos, kun meillä on käytössä myös sähköinen palvelu.

Sähköinen palvelu mahdollistaa myös uudenlaisen tietojenkeruun omavalvonnan yhteydessä. Sähköisessä lomakkeessa on potentiaalia myös laajempaan tiedonhankintaan, Jari Lepistö pohtii.

- Pystymme luomaan koostettua kuvaa siitä, millä tolalla pienkiinteistöjen paloturvallisuus on, mutta voimme laittaa lomakkeelle myös erilaisia teemakysymyksiä ja seurata erilaisia ilmiöitä.