Hyppää sisältöön

Liikenneturva lyttää lasten palkki-istuimen turvallisuuden

Keskustelu lasten turvaistuinten turvallisuudesta on ryöpsähtänyt uudelleen, kun netissä on levinnyt video, jolla testataan lasten palkki-istuimen turvallisuutta. Videossa kasvot menosuuntaan matkaava lapsi lentää istuimesta törmäystilanteessa.

Liikenneturva on huolissaan turvaistuimista, joissa lapsi matkustaa kasvot menosuuntaan päin. Nykyisin markkinoilla on esimerkiksi niin sanottuja palkki-istuimia, joihin lapsi kiinnitetään ainoastaan keskiruumiin yli menevällä pehmustetulla palkilla. Liikenneturvan koulutuspäällikkö Antero Lammi ei vakuutu tämäntyyppisestä ratkaisusta.

- Kasvot menosuuntaan matkustaminen on törmäystilanteessa lapselle vaarallisempaa kuin selkä menosuuntaan matkustaminen. Se on näin riippumatta siitä, onko lapsi kiinnitetty istuimeen vöillä tai turvapalkilla.

Törmäyksessä helposti kaularangan vammoja

Palkki-istuimen ero muihin on lähinnä siinä, että sen ainoa kiinnityspiste on lapsen keskiruumiin kohdalla poikittain. Turvavyöratkaisuissa yhdet vyöt tulevat lapsen hartioiden yli, toiset keskivartalon poikki ja viisipisteistuimessa vielä kolmannet jalkojen välistä.

- Onnettomuudessa tulee yleensä äkkipysähdys ja usein auto menee keula edellä. Törmäyksessä kasvot menosuuntaan matkaava lapsi tekee heiluriliikkeen. Siinä tulee niin sanottu piiskaheilahdus, jonka voima kohdistuu lapsen kaularankaan. Tuloksena on helposti kaularangan vammoja, koska lapsen pää on painava verrattuna muuhun vartaloon.

Lammen mukaan selkä menosuunnassa istuessa tätä ei pääse tapahtumaan, koska selkänoja ottaa vastaan lapsen painoa.

Testikriteerit vaihtelevat maittain

Osa turvaistuinten valmistajista on perustellut palkki-istuinta turvallisemmaksi kuin viisipistevöillä varustettua turvaistuinta. Liikenneturvan koulutuspäällikön Antero Lammin mukaan eri puolilla maailmaa perustellaan asioita eri tavoin.

- Esimerkiksi Yhdysvalloissa suositellaan selkä menosuuntaan -istuimia 4-vuotiaaksi asti, samoin Ruotsissa ja Suomessa. Keski-Euroopassa puolestaan on yleistä kuljettaa lapsia kasvot menosuuntaan. Siellä tällaiset istuimet pärjäävät aika hyvin testeissä, koska tärkeänä testikriteerinä on istuimen helppokäyttöisyys.

Lammin mukaan Ruotsissa on valmistajille vapaaehtoinen +-testi, jossa on maailman tiukimmat kriteerit.

- Sitä ei ole läpäissyt yksikään kasvot menosuuntaan -turvaistuin.

Istuimissa paljon toisarvoista

Lammi kehottaa turvaistuimen ostajia ottamaan selvää, mitkä asiat ovat istuimessa tärkeitä ja mitkä eivät.

- Istuimissa on paljon ominaisuuksia, jotka ovat toisarvoisia turvallisuuden kannalta. Itse suosittelen, että lapsi matkustaa selkä menosuuntaan -turvaistuimessa mahdollisimman pitkään ja sen jälkeen tavallisessa turvavyöllä varustetussa lastenistuimessa.

.
.