1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Nainen, älä mene gynekologille liian myöhään!

Erikoislääkäri kehottaa säännöllisiin käynteihin gynekologilla. Pahanlaatuisten sairauksien oireiden ilmetessä ollaan monesti jo myöhässä.

Kuva: Yle

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri Katariina Roslund jakaa kiitosta suomalaisille naisille. He tietävät, että säännölliset käynnit gynekologilla kannattavat.

- Suomalaisnaiset ovat hienosti ymmärtäneet, että kyse on ennaltaehkäisevästä terveydenhoidosta. Onneksi täällä on totuttu käymään papa-näytteissä ja tutkimuksissa, sanoo kokenut lääkäri.

Nuorille naisille Roslund suosittelee käyntiä gynekologilla kahden vuoden välein ja vanhemmille vuosittain.

Jos tutkimuksissa on käyty säännöllisesti, niin pieniäkin muutoksia voidaan havaita ajoissa.

Erkoislääkäri Katariina Roslund

- Jos vastaanotolle tullaan vasta vaivojen ilmettyä, niin valitettavasti monesti ollaan myöhässä. Ainakin osa pahanlaatuisista gynekologisista sairauksista on jo niin pitkällä, että niistä ei enää tervehdy, valistaa Roslund.

Salakavala munasarjasyöpä

Erityisen hankalaksi havaittavaksi gynekologi mainitsee munasarjasyövän, jonka riskiä lisää mm. pitkäkestoinen hormonihoito.

- Jos tutkimuksissa on käyty säännöllisesti, niin pienetkin muutokset voidaan havaita ajoissa, ohjeistaa Roslund.

Gynekologilla käynnit on hyvä aloittaa, kun seksielämäkin aktivoituu. Vanhimmat Roslundin asiakkaat ovat yli 90-vuotiaita.

- Nuorilla ei ole suurta tarvetta gynekologille ennen kuin seksielämä alkaa ja ehkäisy tulee ajankohtaiseksi. Siitä eteenpäin on hyvä käydä vastaanotolla parin vuoden välein ainakin papa-testeissä, muistuttaa naistentautien erikoislääkäri.

Vaihdevuosien hormonihoitoa saaville naisille Roslund suosittelee vuosittaista kontrollia useastakin syystä.

- Silloin tulee keskustelun lisäksi rinnat tutkittua ja päivitettyä uudet tiedot hormoonihoitoihin liittyen. Usein tehdään myös ultraäänitutkimus.

Pahanlaatuiset gynekologiset sairaudet alkavatkin ilmaantua monesti juuri ennen ja jälkeen vaihdevuosien.

- Jos kyseessä on leikkausta vaativa hoito, niin laitetaan heti lähete eteenpäin. Syöpäepäilyissä lähete lähtee kiireellisenä, kertoo Roslund.