Vastasyntyneiden K-piikki arveluttaa vanhempia

Osa vanhemmista kieltää verenvuotoa ehkäisevän K-vitamiinipiikin antamisen vastasyntyneelle lapselleen. Koko maan mittakaavassa tapaukset ovat harvinaisia, mutta Keski-Pohjanmaalla niitä tulee vastaan jopa muutama kuukaudessa. Pistoksesta kieltäytymisen tyypillisimmät syyt ovat yleinen rokotusvastaisuus ja mieltymys luonnonmukaisiin hoitomuotoihin lääketieteen sijasta.

Kuva: Mari Itkonen / Yle

K-vitamiinipistoksen on todettu ehkäisevän vastasyntyneen vakavia verenvuototapauksia muun muassa aivoissa ja sisäelimissä.

Lastentautien ylilääkäri Andreas Blanco-Sequeiros selventää, että vastasyntyneellä ei ole K-vitamiinia elimistössään ollenkaan tai juuri lainkaan. Vitamiinia tarvitaan veren hyytymistekijöiden muodostukseen, minkä vuoksi Suomessa  on 1950-luvusta lähtien annettu vitamiinia pistoksena  juuri syntyneille.

- Meillä on saatu pistoksilla kokonaan vastasyntyneen verenvuototauti 1950-luvulta alkaen häviämään. Kun taas länsimaissa, joissa 90-luvulla siirryttiin suun kautta annettavaan K-vitamiiniannosteluun, niin siellä alkoi jo kerran hävinnyttä verenvuototautia ilmaantumaan vastasyntyneillä.

Meillä on saatu pistoksilla kokonaan vastasyntyneen verenvuototauti 1950-luvulta alkaen häviämään.

Andreas Blanco-Sequeiros, lastentautien ylilääkäri

Koko massa vähän vastustusta

Sosiaali- ja terveysministeriön tietojen mukaan pistoksesta kieltäytyjiä on koko maan mittakaavassa vähän. Syyt kieltoon ovat ideologisia, halutaan hoitaa vauvaa lähinnä luonnonmukaisilla hoitomuodoilla, eikä lääketieteen voimin. Toisaalta taustalla voi olla yleinen rokotusvastaisuus.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan lastentautien ylilääkäri Blanco-Sequeiros toteaa, että Keski-Pohjanmaalla kieltäytyjiä on muutama kuukaudessa eli hiukan enemmän kuin muualla maassa keskimäärin. Ilmiö huolestuttaa.

- Olen huolissani. Tämä on ennaltaehkäisevä hoito, jolla on todettu kuolleisuutta vähentävä vaikutus. Jos sitä ei vastasyntyneelle anna, lapsella on heti syntymän jälkeen varhaisen vuodon riski hyvin suuri ja myöhemmin on muutaman vuorokauden ikäisestä aina puolentoista kuukauden ikäiseen asti vähän pienempi riski ja riski jatkuu noin kolmen kuukauden ikäiseksi asti.

Osa vanhemmista perustaa pistoskieltonsa tutkimuksiin, joissa K-vitamiinipistos on liitetty lapsen lisääntyneeseen keltaisuuteen ja jopa lapsuusajan lisääntyneisiin syöpätauteihin. Blanco-Sequeiros toteaa, että nämä yksittäiset tutkimukset on myöhemmin todettu vääriksi ja paikkansapitämättömiksi.

Vaikka K-vitamiinipistoksen hyödyllisyydelle on tieteellisiä perusteita, synnytyssairaaloissa ei siihen pakoteta.

- Jokaisella vanhemmalla on oikeus tästä kieltäytyä, tämä on ennaltaehkäisevä lääkitys, vaikka se teho on todistettu, siitä voi kieltäytyä. Tässä tilanteessa lastenlääkärin tehtävä on antaa riittävä informaatio vanhemmille, että he ymmärtävät, mitä tämä K-vitamiinista kieltäytyminen tarkoittaa. Lisäksi tehtävämme on tarjota vaihtoehtona antaa suun kautta tuo vitamiini. Suun kautta teho on selkeästi huonompi kuin pistoksena annetun vitamiinin, selventää Blanco-Sequeiros.