Suruviestin viejä puhuu suoraan kuolemasta

Kuolemasta puhutaan usein kiertoilmaisuin. Sanotaan, että joku nukkui pois tai siirtyi rajan taa. Kuolinviestiä perille saattava poliisi ei käytä kiertoilmaisuja.

Kotimaa
Lintu lentää auringonlaskuun
Petri Vironen / Yle

Suruviestien vieminen on kuuluu poliisin raskaimpiin virkatehtäviin. Poliisi pyrkii toimittamaan yllättävän kuolinviestin omaisille aina henkilökohtaisesti. Välillä mukaan lähtee myös pappi.

Vanhempi konstaapeli Janne Ala-Haikka Pirkanmaan poliisilaitokselta on vienyt sanaa kuolemasta kymmeniä kertoja. Raskainta on viedä tieto lapsen tai nuoren kuolemasta heidän vanhemmilleen.

Kaikkein vaikeinta on, kun oman lapsen kuolema tulee omaisille yllätyksenä.

Janne Ala-Haikka

- Kaikkein vaikeinta on, kun oman lapsen kuolema tulee omaisille yllätyksenä. Se koko tapahtuma tuntuu niin luonnottomalta.

Kyseessä voi olla esimerkiksi liikenneonnettomuus, itsemurha tai henkirikos. Poliisin tehtävänä on viedä tieto kuolemasta omaisille myös silloin, jos yksinäinen ihminen löytyy kuolleena kotoaan.

- Esimerkiksi liikennekuolemissa omaisille pitää saada tieto ennen kuin media sen kertoo.

Saako poliisi itkeä?

Poliisikokelaat harjoittelevat suruviestin viemistä jo koulutuksen alkupuolella. Poliisiammattikorkeakoulun psykologian opettaja Mari Koskelainen kertoo, että kokelaat usein myös pohtivat, minkälaisen roolin he ottavat ikäviä uutisia viedessään.

Yksi kokelas kysyi kerran, voiko poliisi itkeä?

Mari Koskelainen

- Yksi kokelas kysyi kerran, voiko poliisi itkeä?

- Minä aloin psykologina miettiä hienoa pitkää vastausta, mutta paikalla ollut kokenut poliisi vastasi, että kyllä voi.

Kuolinviesti pyritään aina viemään omaisille perille henkilökohtaisesti, ei soittamalla eikä varsinkaan tekstiviestillä. Oven takana on joko kaksi poliisia tai joissakin tapauksissa myös pappi. Käytännöt vaihtelevat eri poliisilaitoksissa.

Monet aavistavat jo ovella poliisin viestin

Tamperelainen pastori Ismo Kunnas toimii oman seurakuntatyönsä ohella myös Pirkanmaan poliisilaitoksen poliisipappina.

- Lähden poliisin mukaan viemään suruviestiä, jos he pyytävät. Usein pyyntö tulee vaikkapa kiireisenä viikonloppuna, jolloin poliisipartiolla ei ole aikaa jäädä omaisten luo varmistamaan, että kotiin saadaan tarvittavaa apua ja tukea.

Monet aavistavat jotain vakavaa tapahtuneen jo silloin, kun ovikelloasoittaa virkakorttiaan näyttävä poliisi.

Sitä hiljaisuutta ei voi täyttää jonninjoutavalla höpinällä.

Ismo Kunnas

- Kun henkilötiedot on tarkistettu, pyydämme yleensä henkilöä istumaan. Sen jälkeen kerromme kuolemasta suoraan ja käytämme sanaa "kuollut" ilman mitään kiertelyjä.

Ismo Kunnas kiittää pirkanmaalaispoliisien tilannetajua.

- Minun mielestäni poliiseilla on upeaa tilannetajua sietää hiljaisuutta, joka uutisen kertomisesta usein seuraa.

- Joskus ahdistus ja tuska leijuvat ilmassa niin, että ilmaa voisi leikata veitsellä. Sitä hiljaisuutta ei voi täyttää jonninjoutavalla höpinällä.

Ihmiset reagoivat suru-uutiseen hyvin eri tavoin. Poliisi tai pappi ovat paikalla niin pitkään kuin tarpeen. Yleensä surevan tueksi kutsutaan ihminen, jonka hän itse hyväksyy ja haluaa paikalle.