Tarkka asiakas vaatii kauniita halkoja

Nykyaikainen polttopuun ostaja on harkitseva ja asiantunteva. Kauppiaalta kysytään olohuoneen somistukseksikin sopivia rotuhalkoja.

polttopuu
Konekuivattua polttopuuta
YLE

Ei riitä, että koivuklapi on hyvälaatuinen ja kuiva, vaan sen pitää olla myös edustava. Rotuhalkojen ostajat ovat tarkkoja puistaan.

- Nuoremmat asiakkaat ovat perehtyneet asioihin ja tekevät kauppaa harkiten. Entistä useampi toivoo tietyn mittaisia ja kokoisia klapeja, kertoo Jyrki Pöyhönen Lahden halkopalvelusta.

Puiden laatua kysytään ja seurataan.

- Sellainen ostaja, jolle on myyty huonoa tai kosteaa puuta on selvästi ottanut opikseen ja varmistaa etukäteen, että puu on varmasti kuivaa ja hyvälaatuista. Olen sanonut asiakkaille, että sopii kiivetä lavalle tarkistamaan, ennen kuin kippaan lastin pihalle.

- Kuiva koivuklapi on eniten kysytty tuote. Jotkut ottavat sekaan leppähalkoa. Hinnat ovat pysyneet ennallaan viime vuodesta, eli heittokuutio kuivaa koivuklapia maksaa pihaan tuotuna noin 60 euroa.

Halkokaupan kolmas sesonki käy vilkkaana

Kuten monen muunkin tavaran kohdalla, niin myös halkokaupassa eletään sesonkien mukaan.

Kuiva koivuklapi on eniten kysytty tuote. Jotkut ottavat sekaan leppähalkoa.

- Jotkut tilaavat puunsa alkukeväästä, jolloin käynnistyy ensimmäinen sesonki. Silloin tilataan jopa tuoretta koivua - yleensä iso lasti - ja se ehtii nippa nappa kuivua syksyksi, jos kesä on säiden puolesta kuivatusystävällinen, selostaa Pöyhönen.

- Toinen sesonki kestää sitten myöhään syksyyn ja alkutalveen ja asiakkaat haluavat polttovalmista, kuivaa puuta.

- Kolmas sesonki on sitten vuoden vaihteesta alkukevääseen, jolloin täydennetään talven varastoa, jos puuta onkin mennyt enemmän, kuin mitä syksyllä arvioitiin.

Puulämmityksen suosio kasvaa

Sähkön hinta nousee, öljyn hinta nousee ja myös kaukolämmön hinta on noussut reippaasti viime aikoina. Hintojen nousu näkyy halkokauppiaalle kasvavana kysyntänä.

Kaikkiin uusiin pientaloihin rakennetaan tulisija ja niitä myös käytetään.

- Polttopuun kysyntä on kasvanut selvästi viime vuosina. Puu on kuitenkin melko edullista ja jokainen poltettu klapi keventää lämmityslaskua, hymähtää Pöyhönen.

- Kaikkiin uusiin pientaloihin rakennetaan tulisija ja niitä myös käytetään. Takkatuli tuo lämmön lisäksi tietysti myös tunnelmaa, jollaista ei sähköpatterista saa.