Marimekon tehtaiden sulkemissuunnitelmien taustalla heikko kustannustehokkuus

Marimekon Kiteen ja Sulkavan tehtaiden sulkemissuunnitelmien taustalla ovat korkeat kulut ja heikko kustannustehokkuus. Yhtiön tuotteista valmistettiin Suomessa viime vuonna enää kolmasosa.

Kotimaa
Kiteen Marimekon tehtaan myymälä.
Riikka Heikkilä / Yle

Marimekon suunnitelmat sulkea Kiteen ja Sulkavan tuotantolaitokset johtuvat heikosta kannattavuudesta, kertoo Marimekon viestintäpäällikkö Merja Paulamäki.

- Emme kommentoi yksittäisten tuotantolaitosten tuloksia, mutta viime vuonna olemme todenneet, että Suomessa sijaitseva tuotanto heikensi kannattavuuttamme. Siitä voi tehdä johtopäätökset, Paulamäki pyörittelee.

Paulamäen mukaan on vielä liian aikaista sanoa, minne Sulkavan ja Kiteen laitosten valmistavien tuotteiden tuotanto siirtyisi. Suomalaisuudella ratsastavaan brändiin se ei Paulamäen mielestä tuo kolausta, vaikka tuotanto siirrettäisiinkin muualle Eurooppaan tai Aasiaan.

Suomessa sijaitseva tuotanto heikensi kannattavuuttamme.

Marja Paulamäki

- Ensinnäkin viime vuonna valmistetuista tuotteista kolmasosa on tehty Suomessa, eli tähänkin asti suurin osa tuotteistamme on tehty muualla. Suurin osa Suomen ulkopuolella tehdyistä tuotteista tehdään EU-maissa, eli muun muassa Baltian maissa ja Portugalissa. Tuotantoa on myös muun muasssa Aasiassa. Meidän suunnittelu ja tuotekehitys tehdään kuitenkin Suomessa. Yksi syy miksi olemme ryhtyneet näihin toimiin (yt-neuvotteluihin) on, että muissa toiminnoissa säilyy mahdollisuus palkata designiin, myyntiin ja markkinointiin, Paulamäki perustelee.

"Sydän säilyy Helsingissä"

Paulamäki kuitenkin painottaa, että mitään päätöksiä Kiteen ja Sulkavan osalta ei ole vielä tehty. Neuvottelut ovat vasta alkaneet ja niidenkin aloittaminen on ollut hänen mukaan kova paikka.

Laatu on aina tärkein kriteeri. Ei kuitenkaan ainoa.

Marja Paulamäki

- Tämä on ikävä uutinen myös meille. Asioissa on tietenkin aina myös inhimillinen puoli.

Paulamäen mukaan Marimekon tuotteiden tärkein valmistuskriteeri on niiden laatu. Hän ei kuitenkaan halua ottaa kantaa juuri Kiteen ja Sulkavan tehtailla tehdyn työn laatuun. Yleisellä tasolla hän kuitenkin toteaa, että Suomessa ei ole välttämättä ollut taitoa tai välineistöä teettää tiettyjä tuotteita.

- Emme missään nimessä halua antaa sellaista kuvaa, että viis veisaamme suomalaisesta ammattitaidosta. Laatu on aina tärkein kriteeri. Ei kuitenkaan ainoa, vaan myös muita seikkoja on otettava huomioon. Marimekkohan on lähtenyt siitä, että meillä on omaa painotoimintaa Suomessa. Helsingissä on meidän sydän ja siellä kaikki on saanut alkunsa, Paulamäki sanoo.