Tampereelle houkutellaan teekkareita Lintutykin avulla

Muoviputkesta ilmanpaineen avulla lajitoverinsa kimppuun singahtava pehmolintu kantaa perjantaina suurta vastuuta: sen tehtävänä on levittää Helsinkiin hervantalaisen elämänmuodon ilosanomaa.

tekniikka
TTY:läisten rakentama Lintutykki
Lintutykin ammuksina käytetään kaikenlaisia lintupehmoleluja. Anna Sirén / Yle

Kymmenkunta Tampereen teknillisen yliopiston opiskelijaa matkustaa perjantaina pääkaupunkiin houkuttelemaan tulevaisuuden teekkareita Tampereelle. Haalarimerkit on ommeltu paikoilleen ja mukaan on pakattu koulun esittelytapahtuman ehdoton vetonaula: Lintutykki.

Tykki on valmistettu TTY:n hydrauliikan ja automatiikan laitoksella. Sillä ammutaan lintupehmoleluja kohti maalitaulua. Laite toimii ilmanpaineella.

- Kompressori lataa painesäiliön. Paineilmalla ohjataan nostokulmaa ja saadaan vähän isompi sykäys putkeen, mikä puolestaan laukaisee linnun lentoon, Joonas Suontaus esittelee.

Linnun lennon lähtökulmaa muokataan ohjaimella, jota Krista Jaatinen tottuneesti käsittelee.

- Tässä on jo muutaman kerran testiammuttu. Mennään siis totutulla tuntumalla, nuori nainen kehuu ja ampuu maalitauluksi asetetun pehmolelulinnun kumoon ensi yrittämällä.

Tykillä rahoiksi?

Lintutykki on vain yksi esimerkikki siitä, mitä TTY:llä opiskelun oheistuotteena syntyy.

- Täällä kehitetään koko ajan kaikenlaista. Koululla on oma innovaatiotallikin, ja siellä voi halutessaan jopa lyödä keksinnöllään rahoiksi. Lintutykki tosin taitaa olla vain laitoksen poikien keksimä leikkikalu, sillä tuskin saa isoja tienestejä, Katariina Kannus nauraa.

Jos tykki ei tuokaan suuria tuottoja, saattaa se kuitenkin houkutella Hervantaan uusia opiskelijoita. Krista Jaatinen, Katariina Kannus ja Joonas Suontaus matkaavat opiskelutovereistaan koostuvan pienen porukan kanssa perjantaina Helsinkiin, missä Tampereen tarjoamia teknillisen alan opiskelumahdollisuuksia esitellään tulevaisuuden alaansa etsiville nuorille.

Kolmikko uskoo tykin houkuttelevan heidän pisteelleen väkeä.

- On kiva, että meillä on esitellä jotakin konkreettista esimerkiksi siitä, mitä koulussa tehdään luennoilla istumisen lisäksi, Krista Jaatinen pohtii.

Hervannassa on halpaa, harrastuksia ja hyvä henki

Luennoilla istumisen ja tykkien tehtailun lisäksi opiskelijat aikovat ylistää hervantalaisen elämänmuodon ihanuutta.

- Meillä on täällä koululla tosi hyvä yhteishenki, ja täällä tehdään paljon hommia yhdessä, Krista kehuu.

- Helsinkiläisille täytyy kertoa myös, että asuminen on täällä paljon halvempaa kuin pääkaupungissa, Katariina sanoo.

- Hervannassa voi harrastaa monipuolisesti, on oma harrastus sitten lumilautailu tai vaikka roolipelit, Joonas mainitsee.

Entä lisätäänkö hervantalaisharrastuksiin tulevaisuudessa lintutykkikerho?

- Mahdollisesti, kolmikko nauraa.