Otto-pankkiautomaatit ryhtyvät puhumaan

Suomessa kokeillaan kesällä puhuvia pankkiautomaatteja. Ne on suunniteltu helpottamaan näkövammaisten asiointia automaateilla.

Kotimaa
Uuden ajan pankkiautomaatti
Tanja Perkkiö / Yle

Äänelliset pankkiautomaatit tulevat koekäyttöön tulevana kesänä. Automatia Pankkiautomaattien ja Näkövammaisten keskusliiton kokeilulla pyritään helpottamaan näkövammaisten asiointia pankkiautomaatilla.

Kokeilussa automaatilla asioiva voi kytkeä korvakuulokkeensa kiinni laitteeseen, joka kertoo ääneen ruudulla näkyvät käyttöohjeet. Kokeilu alkaa pääkaupunkiseudulta kesällä ja leviää muualle Suomeen, Päijät-Häme mukaan lukien, syksymmällä. Äänet eivät siis kuulu ympäristöön.

Puhetuki tulee uuden sukupolven automaattilaitteisiin, joita on asennettu vasta parin vuoden ajan. Se ei aiheuta niihin ulkoisia muutoksia. Uudenmallisista Otto-automaateista ei huomaa puhetukea päälle päin. Näkövammaiset käyttäjät tietävät ja kuulevat eron kosketustunnisteen avulla.

Automatia Pankkiautomaattien kehitysjohtaja Jyri Marviala vakuuttaa, että pankkiautomaattien äänistä ei tule tietoturvariskiä.

- On urbaani legenda, että jo näppäinäänet saattaisivat paljastaa mitä numeroita painetaan. Se ei pidä paikkaansa. Äänet auttavat asioimista. Näkövammaisten asiointiäänet eivät myöskään kuulu muille, vaan kuulokkeiden kautta, hän kertoo.

Niin sanottuja toisen sukupolven automaatteja on Suomessa noin 200 ja lisää on tulossa. Esimerkiksi Lahden seudulla uuden ajan Ottoja on nelisenkymmentä.