Kiteeläisille Marimekon suunnitelmat ovat järkytys

Marimekon suunnitelmat keskittää Suomen tuotanto Helsinkiin ovat kiteeläisille vakava paikka. Marimekon tehdas on toiminut Kiteellä jo 39 vuotta. Vajaan 40 ihmisen työpaikka on nyt vaarassa.

Kotimaa
Markin tehtaanmyymälä Kiteellä.
Riikka Heikkilä / Yle

Marimekon Kiteen tehtaan ompelimon luottamusmies Anna-Maija Sonne kertoo, että tieto yhteistoimintaneuvotteluiden aloittamisesta ja lopettamisuhasta tuli yllätyksenä. Yt-neuvotteluja on käyty aiemminkin ja lomautuksia on ollut, mutta torstain uutinen oli raju.

- Kun niiden kannattavuusongelmien kanssa on painittu niin ainahan sitä on vähän ajatellut, että tuleeko niitä yt-kutsuja taas ja koska. Näin radikaalia ei ollenkaan odotettu.

- Kyllähän se hiljaiseksi porukan veti. Eihän siinä paljon ollut ensivaikutelmissa mitään paljon kommentoitavaa. Varmasti se oli yllätys ja järkytys, suurimmalle osalle ainakin, Anna-Maija Sonne sanoo.

"Meillä on aika korkea keski-ikä"

Kiteen tehtaan työntekijöiden tulevaisuuden päälle kasaa ylimääräisiä synkkiä pilviä se, että henkilöstön keski-ikä on aika korkea.

- Kun ajatellaan mikä meidän porukan ikäjakauma on, niin ensimmäisenä rupeaa miettimään omaa tulevaisuutta. Meillä on aika korkea keski-ikä. Kyllä se varmaan hipoo 50:tä. Ei niitä nuorempia ole kuin muutama, luottamusmies Sonne laskeskelee.

Kyllähän se hiljaiseksi porukan veti.

Anna-Maija Sonne

Ompelimon työntekijät marssivat ulos torstaina kello 11. He palaavat töihin perjantaiaamuna.

- Kiteen tehdas on perustettu 1974 eli ensi vuonna olisi tullut pyöreitä vuosia. Kyllä tällä pitkä taival tietysti on, mutta kyllähän se olisi saanut jatkua, jos tässä nyt huonosti käy, Anna-Maija Sonne sanoo.

Marimekko lisää Kiteen tuskaa

Kiteen kaupunginjohtaja Kirsi Hämäläinen sanoo, että hänellekin Marimekon uutinen oli yllätys.

- Mutta kun on seurannut yleisesti ottaen yhtiön päätöksentekoa, niin ehkä rivien välistä oli luettavissa, että he tulevat tekemään sopeuttamistoimiaan.

Jos Marimekon suunnitelmat toteutuvat ja Kitee menettää vajaat 40 työpaikkaa, se on kaupungille isoa asia.

- Uusien työpaikkojen luominen tässä taloudellisessa tilanteessa on todella haastavaa. Lisäksi Marimekon tehdas ja tehdasmyymälä ovat meillä olleet matkailijoiden vetovoimatekijä. Myymälä on ollut hyvin suosittu, kaupunginjohtaja Hämäläinen sanoo.

On kysymys naistyöpaikoista.

Kirsi Hämäläinen

Kitee on ollut viime ajat lujilla. Kaupungista on hävinnyt suuri määrä teollisia työpaikkoja. Kovin isku on ollut Puhos Boardin lastulevytehtaan lopettaminen. Nyt vaarassa on liki 40 työpaikkaa.

- Kova isku. On kysymys naistyöpaikoista, Kirsi Hämäläinen sanoo.