1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Lumenveistäjä tarvitsee terävät työkalut

Ilomantsilainen Team Harakka voitti tammikuussa Kemissä lumenveiston SM-kilpailussa toimintasarjan. Mestareiden mukaan terävät työkalut ovat lumenveistossa onnistumisen avainasia. Osa työkaluista tehdään itse.

Kuva: Yle / Heikki Haapalainen

Team Harakassa ovat mukana ilomantsilaiset Armi ja Markku Rouhiainen sekä Juha Timonen. Tammikuisen voiton lisäksi taskussa on mm. toimintasarjan mestaruus vuodelta 2012. Menestys on tullut joukkueelle hienoisena yllätyksenä.

- Se ensimmäinen voitto oli niin makkee ettei sitä voi sanoin kuvata! Armi Rouhiainen hymyilee.

Tammikuiseen kilpailuun joukkue osallistui _Äkänen lasku _-nimisellä työllä. Idea saatiin ajankohtaisesta ilmiöstä - Angry Birdsistä.

- Tää on oikeastaan tyttären idea. Sitten netistä etsin muutamia kuvia ja Markku piirsi siihen lisää. Juha vielä paikan päällä suunnitteli siihen lisäosia, Armi muistelee.

Veistoksessa oli mm. kiukkuinen lintuhahmo ja liukumäki. Korkeutta veistokselle tuli kolmisen metriä.

Työkaluja omien tarpeiden mukaan

Markku Rouhiainen vastaa Team Harakan työkaluista.

- Nää on perustyökaluja. Viimeistelyyn ja karkeaan työhön pitää olla omansa. Kouruteräsimiä, suoria teräsimiä, jyrsimiä. Pientä ja isoa, Markku kertoo.

Joukkueen työkalulaatikossa on mm. lusikoita, kakkulapioita, veitsiäja kahdeksan metriä riimua. Riimu soveltuu joukkueen kokemuksen mukaan hyvin lumikuution ensimmäisiin leikkauksiin.

Se ensimmäinen voitto oli niin makkee ettei sitä voi sanoin kuvata!

Armi Rouhiainen

Valmiiden työkalujen lisäksi Markku tekee työkaluja myös itse. Tärkein asia työkaluissa on hänen mukaansa niiden terävyys.

- Se on a ja o, se nopeuttaa sitä työtä hirveästi.

Vaikka mestaruuksia on jo taskussa, riittää joukkueella vielä voitontahtoa tuleviin kilpailuihin.

- Kyllä vielä ensi vuonna voitais lähteä, jos vain aika ja kunto riittää, Armi Rouhiainen tuumaa.