1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Yhdysvallat varoittaa antibiootista - käytössä Suomessakin

Atsitromysiini-antibiootilla hoidetaan erityisesti hengitystieinfektioita, kuten keuhkoputkentulehdusta tai keuhkokuumetta ja korvatulehduksia. Antibiootti on käytössä myös klamydian hoidossa.

Yhdysvalloissa elintarvike- ja lääkevirasto FDA on varoittanut atsitromysiinia sisältävien lääkkeiden voivan aiheuttaa mahdollisesti jopa kuolettavia sydämen rytmihäiriöitä. Antibiootin kerrotaan voivan aiheuttaa muutoksia sydämen sähköimpulsseihin niin, että seurauksena on rytmihäiriöitä.

Tuore tiedonanto pohjaa toukokuussa 2012 julkaistuun tutkimukseen, jossa verrattiin tiettyjen lääkkeiden käyttöä ja kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin. Tutkimuksessa havaittiin suurentunut sydäntautikuolleisuusriski 5-päiväisen atsitromysiinikuurin nauttineilla verrattuna niihin, jotka söivät muita tutkittuja lääkkeitä (mm. amoksisilliini, siprofloksasiini) tai eivät syöneet lääkkeitä lainkaan.

Erityinen riski on FDA:n mukaan niillä, joilla on esimerkiksi normaalia hitaampi sydämensyke, veren alhainen kalium- tai magnesiumpitoisuus; tai niillä, jotka syövät tiettyjä, epäsäännöllistä sydämensykettä tai rytmihäiriöitä hoitavia lääkkeitä.

Atsitromysiini-antibiootilla hoidetaan erityisesti hengitystieinfektioita, kuten keuhkoputkentulehdusta tai keuhkokuumetta ja korvatulehduksia. Antibiootti on käytössä myös klamydian hoidossa.

Fimea: Selvitys kesken, riski pieni

Suomessa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on tietoinen Yhdysvalloissa julkaistusta tutkimuksesta. Fimean lääketurvallisuusyksikön tutkijan Kimmo Jaakkolan mukaan asia ei ole uusi, vaan FDA:n tuore tiedonanto on jälkiselvitystä jo keväällä 2012 julkaistuun tutkimukseen. Tutkimus antoi tuolloin viitteitä, että riskiryhmillä saattaa olla atsitromysiinikuurin jälkeen suurentunut kuolleisuusriski.

Riskiryhmiin kuuluvia ei kuitenkaan ole helppo tunnistaa, Jaakkola sanoo. Tutkimuksen perusteella suurentunut riski on esimerkiksi vanhemmilla ihmisillä tai niillä joilla on sydänongelmia. Myös naisilla saattaa olla suurempi riski lääkkeen aiheuttamiin sydänongelmiin, Jaakkola sanoo.

- Selvitys on yhä kesken ja kyse on kuitenkin pienestä riskistä, Jaakkola muistuttaa.

Jaakkolan mukaan asian selvittäminen ei ole helppoa. Valmistaja on hänen mukaansa valmistelemassa isoa rekisteritutkimusta, eikä sellaisen tekeminen ole yksinkertaista, kun kyse on haittavaikutuksesta jota voi esiintyä yhdellä kymmenestätuhannesta tai yhdellä sadastatuhannesta potilaasta.

- Tarvitaan isoja rekistereitä ja paljon potilastietoja, ennen kuin asia saadaan selvitettyä, Jaakkola sanoo.

Atsitromysiinia sisältäviä antiobiootteja myydään Suomessa muun muassa Zithromax- ja Azithromycin Sandoz -nimillä. Jaakkola sanoo, että tuotteiden yhteenvedossa on jo asiaan liittyvä varoitus ja niitä on myös tulossa lisää.