Sujuuko supliikki, piisaako puhetta?

Jos vastaus on kyllä, nyt on mahdollisuus päästä ääneen radiossa. Tosi-tv on menneen talven lumia: nyt tulee tosiradio! Yle Pohjois-Karjala kiertää huhtikuussa maakuntaa etsimässä oivaa radioääntä kuuntelijoiden keskuudesta. "Sinun äänesi" -kisan voittaja pääsee päiväksi ääneen Pohjois-Karjalan radioon.

Pohjois-Karjala
Sinun äänesi -kilpailu starttaa 11.4.2013 Nurmeksesta
Ari Haimakainen/ Yle

Tämä tosiradio-kilpailun ajatus on muhinut Yle Pohjois-Karjalan toimituksen mielessä viime syksystä lähtien. Televisio pullistelee erilaisia tosi-tv-formaatteja, mutta radiossa tämän kaltaiseen ei ollut törmätty.

Idean isä, tekninen tuottaja Ari Haimakainen oli kaupan kassalla, kun idea käveli vastaan.

- Kassalla asioinut rouvashenkilö näki Ylen henkilökortin kaulassani. Hän lausui saman tien, että "Sie oot Ylellä töissä. Mitenkähän sinne pääsis töihin? Miulla olis hyvä uutisääni.", Haimakainen muistelee.

Hetken näitä sanojaan pähkäiltyään lamppu syttyi.

- Entäs jos järjestettäisiinkin kisa. Ihmiset pääsisivät kokeilemaan vaikkapa uutisten lukemista radiossa, Ari jatkaa. - Uutisten lukeminenhan on kuningaslaji.

Kisan ajatusta muhiteltiin toimituksessa talven yli. Uutisen lukemisen lisäksi päädyttiin siihen, että koko kisan voittaja pääsee päiväksi tekijöidemme rinnalle ääneen Pohjois-Karjalan radioon.

- Odotan, että kisaan osallistutaan innokkaasti, ennakoi tuottaja Lea Joutsensaari. - Maakunnassa on paljon sanavalmiita, supliikki-ihmisiä. Tässä samalla halutaan nostaa maakunnallista puheenpartta esille, Joutsensaari jatkaa.

Kiertueella on hyvä myös kuulla ihmisiä.

- Siellä kuullaan ajatuksia siitä, mistä juttuja pitäisi tehdä. Maakunnan asiat nousevat hyvin esille, toteaa Joutsensaari.

Näin kisa etenee

"Sinun äänesi" -kiertue lähtee liikkeelle torstaina 11.4.2013 Nurmeksesta. Paikalla on klo 14-16 Yle Pohjois-Karjalan tiimi, ääniauto Ripsa sekä Yle-teltta - ja tietenkin kahvitarjoilu.

Ääniautolla voi osallistua kisaan antamalla ääninäytteensä ja jättämällä yhteystietonsa. Luettavan tekstin saa näppeihinsä paikan päällä.

Tilanteesta tehdään myös suoraa radiolähetystä klo 15-16.

Kun kiertue on käyty, toimituksen tuomaristo valitsee ääninäytteiden perusteella viisi finalistia. Yleisö puolestaan äänestää finalisteista voittajan.

Finalistit palkitaan Yle-tuotteilla, joita arvotaan myös äänestykseen osallistuvien kesken.

Kilpailun voittaja pääsee päiväksi ääneen Pohjois-Karjalan radioon toukokuussa 2013.

"Sinun äänesi" -kiertueen aikataulu:

Torstai 11.4. Nurmes: Porokylän S-Marketin parkkipaikka

Keskiviikko 17.4. Joensuu: tori

Torstai 18.4. Ilomantsi: tori

Torstai 25.4. Kitee: keskusta (tarkka paikka selviää myöhemmin)