1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaiskeksintö selventää maailmankaikkeuden ikää

Tänään julkaistun alkuräjähdyskuvan perusteella maailmankaikkeus on noin 13,8 miljardia vuotta vanha. Euroopan avaruusjärjestön tuoreiden havaintojen mukaan universumi laajenee hitaammin kuin aiemmin arvioitiin.

Maailmankaikkeus lienee 80 miljoonaa vuotta vanhempi kuin aiemmin on arvioitu. Euroopan avaruusjärjestö ESA:n Planck-avaruusteleskoopin havaintojen perusteella maailmankaikkeuden iäksi arvioidaan 13,82 miljardia vuotta. 

Teleskoopissa on Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja muiden suomalaistutkijoiden kehittämä radiovastaanotin. Sillä on saatu nyt uutta tietoa maailmankaikkeudesta. Laitteen kehittämiseen meni yli vuosikymmen.

- Se on maailman herkin radiovastaanotin ja se on toiminut jo kaksi kertaa pitempään kuin aluksi arvioitiin, kertoo VTT:n t&k-toiminnan kehittämisen johtaja Jussi Tuovinen. 

Se on maailman herkin radiovastaanotin ja se on toiminut jo kaksi kertaa pitempään kuin aluksi arvioitiin.

Jussi Tuovinen

Planck-avaruusteleskoopin mittauksista koottu kartta kosmisesta taustasäteilystä eli kuva alkuräjähdyksestä julkaistiin tänään torstaina.

Kartta on kosolti tarkempi kuin aiemmat taustasäteilykartat. Julkaistu kartta on liki täydellisessä sopusoinnussa kosmologian standardimallin kanssa, kerrotaan Helsingin yliopistosta. Standardimalli kuvaa maailmankaikkeuden rakennetta. Helsingin yliopiston tutkijat ovat olleet keskeisiä kartanlaatijoita. Tutkimustuloksia hyödyntää myös Turun yliopisto.

Tuovisen mukaan suomalaisten kehittämää tekniikkaa voidaan käyttää tietoliikenneverkoissa, tukiasemissa, elektroniikassa ja muun muassa älykkäissä matkanopeussäätimissä.

Pimeää ainetta on enemmän kuin uskottiin

Taustasäteilykartta täsmentää tutkijoiden käsitystä maailmankaikkeudesta. Tähdet ja galaksit muodostuvat tavallisesta aineesta, jota on liki viisi prosenttia maailmankaikkeuden aine- ja energiatiheydestä. Planckin havaintojen perusteella pimeää ainetta on melkein viidennes enemmän kuin aiemmin on arvioitu, lähes 27 prosenttia.

Pimeää energiaa puolestaan on vähemmän kuin aiemmin on uskottu. Pimeä energian uumoillaan vaikuttavan universumin laajenemisen kiihtymiseen. Niinpä on myös selvinnyt, että tuo laajenemisnopeus lienee pienempi kuin aiemmissa tutkimuksissa on selvitetty.

Planck-luotain lähti matkaan vuonna 2009. Luotaimen kautta mitataan kosmista mikroaaltotaustasäteilyä. Se kiertää 1,5 miljoonan kilometrin päässä Maasta sijaitsevalla radalla. Luotain kiertää Auringon samaa tahtia Maan kanssa, jotta siihen saadaan yhteys Maasta. 

Se tehnee havaintoja elokuuhun asti. Silloin koossa on neljän vuoden havaintoaineisto. Kustannuksia ESA:n päähankkeesta on kertynyt 400 miljoonaa euroa.