1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Brasiliasta löytyi "täydellinen" hirmuliskon luuranko

Tropeognatus-fossiilin löytö on saanut tutkijat innostumaan. Tropeognatus saattaa olla yksi kaikkien aikojen tärkeimmistä fossiililöydöistä.

Tropeognathus Mesembrinus Kuva: AFP

Brasiliassa on esitelty yleisölle suuri lentoliskon luuranko. Kysessä on pterosauruksiin kuuluva Tropeognatus mesembrinus, joka löydettiin Koillis-Brasiliasta Chapada do Araripen ylängöltä.

Tutkijat ovat innoissaan uudesta löydöstä.

- Mikä tekee siitä erikoisen on se, että kyseessä on ehkä kaikkien aikojen täydellisin fossiililöytö. Mukana on käytännöllisesti katsoen koko luuranko ja myös pääkallo, hehkutti Rion yliopiston paleontologi Alexander Kellner.

Hänen arvionsa mukaan Tropeognatus-löytö on joka tapauksessa merkittävin fossiililöytö eteläisellä pallonpuoliskolla.

Tropeognatuksen luurangon kopio asetettiin näkyville Rio de Janeiron Kansallismuseoon, missä toukokuussa avataan sukupuuttoon kuolleita eläinlajeja esittelevä näyttely.

Tropeognatus oli siivekäs lisko, joka liiteli koillisen Brasilian taivaalla 110 miljoonaa vuotta sitten. Löytö tuo uutta tietoa pterosaurusten elämästä. Tähän asti tutkijat ovat luulleet, että pterosaurukset elivät liitukaudella noin 72 - 86 miljoonaa vuotta sitten.

Tropeognatuksen siipien kärkiväli oli 8,2 metriä. Pterosauruksiin kuuluvia otuksia on löytynyt myös Marokosta, Britanniasta, Mongoliasta, Yhdysvalloista ja Kiinasta.