Pääluottamusmies: Työnantaja kaatoi raamin

Outokummun Tornion tehtaiden pääluottamusmies ja Metallin hallituksen jäsen Jyrki Hyykoski sanoo, että EK ajoi itsensä juoksuhiekkaan palkankorotusten nollalinjallaan.

Kuva: Yle / Riikka Rautiainen

Outokummun Tornion tehtaiden pääluottamusmies ja Metallin hallituksen jäsen Jyrki Hyykoski syyttää raamisopimuksen kaatumisesta työnantajaa. Hyykoski sanoo, että EK ajoi itsensä juoksuhiekkaan palkankorotusten nollalinjallaan.

Myös työnantajan vaatimus työeläkemaksujen alentamisesta ei maistu Hyykoskelle.

- Työeläkemaksuja ei saa alentaa missään nimessä, koska se tarkoittaisi neuvottelua eläkeiän nostosta. Pitäisi muistaa, että ei ole montaa vuotta siitä, kun siitä edellisen kerran sovittiin. Siinä sopimuksessa asetettiin tietyt tavoitteet, joiden yläpuolella on menty koko ajan. Miksi tätä keskustelua ei ole nostettu esille, hän kysyy.

Hyykoski korostaa, että työntekijäjärjestöjen vastaantulo koulutuspäiväkiistassa mahdollisti neuvottelut uudesta keskitetystä tuloratkaisusta

Liittokohtainen kierros tulossa

Hyykoski pitää todennäköisenä, että syksyllä on edessä alakohtaiset neuvottelut, mitkä tulevat työnantajalle raamia kalliimmaksi. Uuden sopimuksen hintaa nostavat myös hallituksen mahdolliset veronkorotukset, sanoo Hyykoski.

- Kyllähän työntekijöillä pitää olla tavoitteena reaaliansioiden nousu. Jos verotusta kiristetään ja palkkoja ei nosteta, niin reaaliansiot laskevat, Hyykoski toteaa.

Reaaliansiot ovat viime vuosina laskeneet.

- Mielestäni se suunta on katkaistava. Ostovoimaa on lisättävä nimenomaan palkankorotuksilla. Sitä kautta saadaan enemmän verotuloja valtiolle ja kunnille, jotta kansalaisille voidaan järjestää palveluja, Hykoski sanoo.