1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sex Pistolsin ja Lady Gagan aikalaisten kuvat tulvivat Keravalla

Keravan taidemuseo esittelee perjantaina avautuvassa näyttelyssään sukupolven yli kurkottavaa todellisuutta. Sweet n' Rotten koostuu Jarmo Mäkilän ja Rauha Mäkilän maalauksista, joiden aiheet on ammennettu musiikkimaailmasta ja populaarikulttuurista.

Lady Gaga on innoittanut kuvataiteilija Rauha Mäkilää. Kuva: Yle

Kuvataiteilija Jarmo Mäkilä ravisutti postmoderneilla punkkarihahmoillaan 1970- ja 1980-lukujen vaihteen suomalaista taidekenttää.

- Ympäristö oli aivan kauhuissaan, että tällaista sekasotkua tulee, ja nämä aihepiirit oli aivan käsittämättömiä. Mä vielä maalasin osan ruiskulla, mikä oli akateemista ajattelutapaa vastaan.

- Olen kuitenkin tällainen pop-sukupolven ja jälkihippityylinen tyyppi, joten hakeuduin kuvamaailmaan, joka oli lähempänä minua.

Ympäristö oli aivan kauhuissaan, että tällaista sekasotkua tulee.

Jarmo Mäkilä

Samaan aikaan syntyi tytär Rauha Mäkilä, joka kasvoi alati laajenevan kuvatulvan keskellä. Peittelemättömyys ja röyhkeys eivät enää hätkäytä, ja tytär jatkoi siitä, mihin isä jäi.

- Olen karsinut tulvasta ärsyttäviä kuvia ja miellyttäviä kuvia ja yrittänyt miksata niistä mielikuvan sen hetkisestä elämästä ja siitä, minkälaiseksi on kasvaa kuvatulvassa ja paineessa, jota se omalla tavallaan aiheuttaa.

Musiikin innoittamaa todellisuutta

Rauha Mäkilä ei voi maalata kuuntelematta musiikkia.

- Näyttelyssä on artisteista tehtyjä muotokuvia, jotka on mun kiitoksia siitä, että he on kannustaneet mua maalaamaan.

Ramones ja Sex Pistols olivat Jarmo Mäkilän ajan suuria energisiä nuorisolatauksia.

- Rauhalla puolestaan on nämä omat Lady Gagansa ja Madonnansa, ja loput mä katson netistä, mitä ne on, hän nauraa.

Jarmo Mäkilän ja Rauha Mäkilän ensimmäinen yhteisnäyttely on esillä Taide- ja museokeskus Sinkassa Keravalla toukokuun loppupuolelle saakka.