Sähköiset ylioppilaskirjoitukset tulevat kunnille kalliiksi

Sähköisten oppimisympäristöjen tuominen kouluihin on iso satsaus kunnille. Tulossa olevat sähköiset ylioppilaskirjoitukset edellyttävät, että laitteet ovat käytössä jo oppitunneilla.

Kotimaa
Lukulaite ja koulukirjoja
Anne Savin / Yle

Tampereella Hatanpään lukiossa oppilaat paneutuvat 1900-luvun poliittiseen historiaan ryhmätöitä tehden. Aineistoa ja tietoja etsitään perinteisesti kirjasta, mutta myös tablettitietokoneella internetistä.

- Meillä on ollut tablettitietokoneita käytössä reilun vuoden ajan ja nyt tuntuu siltä, että ne ovat täysin normaali osa meidän elämää täällä, sanoo historian ja yhteiskuntaopin tuntia vetävä opettaja Mari Vares.

Näin pitäisi tapahtua pian jokaisessa lukiossa, sillä ensimmäiset osittain sähköiset ylioppilaskirjoitukset ovat jo kolmen vuoden kuluttua. Ja jotta sähköinen kirjoittaminen olisi myös luontevaa, samat työmetodit on oltava käytössä jo opiskeluaikana. Syksyllä koulunsa aloittavat tarvitsisivat siis jo alusta alkaen sähköisen oppimisympäristön.

Kunnille kallista lystiä

Sähköiseen oppimisympäristöön siirtyminen on iso satsaus varsinkin suurille kunnille. Tampereella lukiokoulutuksen johtaja Eija Tiisala-Heiskala on ynnännyt, että jo pelkästään laitehankinnat opettajille ja oppilaille maksavat liki pari sataa tuhatta.

- Meillä on reilut 100 opettajaa ilman henkilökohtaista tietokonetta ja lisäksi tarvitaan koneita niille oppilaille, jotka eivät voi hankkia konetta itse, sanoo Tiisala-Heiskala.

 Lisärahaa tarvitaan vähintään 200 000 - 250 000 euroa.

Eija Tiisala-Heiskala

- Opettajille tarvitaan lisäksi pedagogista täydennyskoulutusta. Tampereella lisärahaa tarvitaan yhteensä vähintään 200 000 - 250 000 euroa.

Rahaa ei kunnissa kuitenkaan ole ja ratkaisuksi esitetään lähes aina säästöjä omaan budjettiin.

- Meillä on hyvin pienet mahdollisuudet säästää mistään muusta kuin opetuksesta ja opetuksesta ei voida enää lähteä säästämään. Meillä ei ole keinoja löytää rahaa säästöjen omasta taskusta, joten lisärahaa tarvitaan.

Varautumisessa monta mutkaa

Tietoliikenneverkkoihin kohdistuvat vaatimukset ovat vielä oma lukunsa, mutta niiden valmistelussa ei päästä tällä hetkellä lainkaan eteenpäin.

- Tällä hetkellä me emme oikeastaan voi muuta kuin odottaa ylioppilaslautakunnalta tietoa siitä, mitä meiltä odotetaan eli odotamme kansallista linjausta, sanoo tietohallintokoordinaattori Katja Jussila.

- Sen jälkeen ryhdytään konkreettisiin toimiin, kun tiedetään, mitä meiltä odotetaan ja mitä meidän on pystyttävä toteuttamaan.

Rahan ja tekniikan lisäksi ratkottavana on vielä yksi haaste, joka ei rahalla edes ratkeaisi.

Nyt ei kukaan voi sanoa, että laitapa se puhelin pois, koska se voi olla opiskelijalle työkalu.

Eija Tiisala-Heiskala

- Kaikki opettajat eivät ole välttämättä mieltäneet sitä, että tietokone ja älypuhelin ovat työkaluja. Nyt ei kukaan voi sanoa, että laitapa se puhelin pois, koska se voi olla opiskelijalle työkalu, lukiokoulutuksen johtaja Eija Tiisala-Heiskala sanoo.

- Kyllä siinä kaivataan myös asennemuutosta, että me hyväksymme näitten laitteiden tulon mukaan oppitunnille.