Rasismikeskustelun vahti: Moni ei koskisi tikullakaan

Suomi24-verkkosivun rasismikeskustelut ovat sukellus verkon räikeimpään rasismihuuteluun. Ylläpitäjän mukaan osa rasismikeskustelijoista on sellaisia, joiden kanssa ei yksinkertaisesti voi keskustella. Niitä, joilla on kykyä argumentoida, ei hänen mukaansa palstalla hirveästi esiinny.

Kotimaa
Mover luotsi

Suomi24-palstan rasismikeskusteluja seulova luotsi Mover esiintyy Suoran linjan haastattelussa tunnistamattomana.

Häntä on uhkailtu ja perheensä vuoksi hän haluaa pysyä julkisuudessa tuntemattomana.

Luotsit eivät ole Suomi 24:n palkkalistoilla, vaan seulovat keskusteluja omasta halustaan.

- Rasismista pitäisi pystyä puhumaan kasvoillaan ja nimellään, mutta vaarana on, että palstan huutelijat tulevat kotini lähistölle, jos tietäisivät kuka olen.

Suomi24-rasismipalstalla Mover on hyvin kohuttu henkilö ja hänestä on esitetty monia ristiriitaisia mielipiteitä rasismikeskustelun ylläpitäjänä ja luotsina.

Palstalla Mover kuitenkin luonnehtii itseään ihan tavalliseksi suomalaiseksi juntiksi, jolle kaikki ihmisoikeuksiin liittyvä keskustelu on tärkeää.

- Näen keskusteluihin osallistumisen loppujen lopuksi ihmisoikeustyönä ja osana suomalaista yhteiskuntaa. Monet tuttavani ovat sanoneet, kun kuulevat mitä teen, että eivät itse koskisi tikullakaan siihen paskaan.

Monet tuttavani ovat sanoneet, kun kuulevat mitä teen, että eivät itse koskisi tikullakaan siihen paskaan.

Mover, rasismikeskustelun ylläpitäjä

Moverin mukaan keskusteluissa ei tapahdu hedelmällistä vuorovaikutusta keskustelijoiden välillä.

Oikeitakaan asioita ei saada puettua kunnollisen argumentoinnin muotoon.

Tarkoituksella anonyymia

Suomi24-verkkosivut omistavan Aller Median mukaan palstalla on kävijöitä 1,5 miljoonaa viikossa. Päivittäin sinne kirjoitetaan noin 20 000 viestiä.

Suurin osa viesteistä tulee rekisteröimättömien nimimerkkien takaa ja täysin anonyymisti.

- Jos anonyymius kiellettäisiin, se vaikuttaisi väistämättä keskustelupalstan sisältöön. Ihmiset eivät varmasti omilla nimillään kirjoittaisi sellaisia asioita, joita nyt keskustelupalstalla näkee, kertoo Allerin sosiaalisen median päällikkö Pirjo Väyrynen.

Keskustelupalstaa sitovat palstan omat keskustelusäännöt ja Suomen laki. Keskusteluissa julkaistuja viestejä ei tarkisteta ennakkoon ja erityisesti rasismikeskusteluihin livahtaa lainvastaisia viestejä päivittäin.

- Aika ajoin rasismikeskustelu yltyy sääntöjen vastaiseksi ja laittomaksi, mutta kun on vahvoja puolesta ja vastaan mielipiteitä, niin keskustelu on voimakasta. Rasismi ei ole se suurin syy, miksi viestejä keskusteluista poistetaan. Suurempia syitä ovat yksityisen henkilön herjaaminen, toisen keskustelijan herjaaminen tai tekijänoikeusrikkomukset, kuvailee Väyrynen.

Väyrysen mukaan palstalla käytävällä keskustelulla on samanlainen arvo kuin millä tahansa muullakin keskustelulla.

- Haluamme sallia rekisteröimättömän avoimen keskustelun kaikilla palstoilla, koska silloin keskustelu on suorempaa ja ihmiset uskaltavat sanoa rohkeasti mielipiteensä. Anonyymisti kun kirjoittaa ei tarvitse pelätä sitä, että leimautuu johonkin.

Moverin mukaan osa keskustelijoista on sellaisia, jotka kirjoittavat tahallaan laitonta materiaalia eivätkä edes halua keskustella asioista oikeasti.

Mover näkee rasismikeskustelussa lähinnä ihmisten tarpeen ilmaista turhautumistaan yhteiskunnallisiin asioihin ja poliittisiin päätöksiin.

Vastuu kirjoittajalla

Mover on toiminut keskustelupalstan luotsina jo vuodesta 2007. Hänestä rasismikeskustelu on viime vuosina muuttunut räikeämmäksi, aivan kuin olisi sanattomasti annettu lupa olla rasistisempi kuin ennen.

- Viime eduskuntavaalien jälkeen selkeästi roskan kirjoittelu lisääntyi, aivan kuin olisi annettu uusi lisenssi kovempaan huuteluun.

Palstan rasismikeskustelu velloo maahanmuuttokriittisyyden ja uskontojen syyttelyn ympärillä.

Moverin mielestä maahanmuuttopolitiikkaa voi Suomessa kommentoida laillisinkin keinoin ja osa maahanmuuttokriittisyydestä on ihan hyvää kritiikin harjoittamista.

- Kriittisyys saakin olla räikeää, koska kriittisyys on asioiden rakentavaa korjaamista. Maahanmuuttopolitiikka ja rasismi ovat kuitenkin kaksi täysin eri asiaa ja niillä ei saisi olla syy-seurausvaikutusta keskenään.

Pirjo Väyrysen mukaan keskustelupalstalla saa keskustella rasismista, mutta ei kuitenkaan rasistisesti. Väyrynen myöntää, että rajan vetäminen on vaikeaa.

- Kyllähän sinne moni kuitenkin kirjoittaa rasistisesti, se on ihan totta, mutta eivät ne viestit siellä kuitenkaan pitkään pysy. Viime käden vastuu on kirjoittajalla itsellään ja jokainen kirjoittaja vastaa kirjoittamastaan viestistä.