1. yle.fi
  2. Uutiset

YK syynää ensi kertaa Pohjois-Korean ihmisoikeudet

Aiemmin tässä kuussa YK:ssa lueteltiin päähuoliksi mm. väestön jättäminen ilman ruokaa, kidutus ja sieppaukset.

Ulkomaat
Mies ja nainen kuokkivat peltoa.
Mies ja nainen kuokkivat peltoa Bongchonissa, eteläisessä Hwanghaen maakunnassa Pohjois-Koreassa syyskuussa.Reuters-tv

YK asettaa kansainvälisen tutkintakomission selvittämään Pohjois-Korean ihmisoikeustilannetta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun YK tekee pohjoiskorealaisten kohtelusta virallisen tutkinnan.

YK:n torstaisen ilmoituksen mukaan nyt tutkitaan Pohjois-Korean laajalle levinneet ihmisoikeusrikkomukset. Osa voi "yltää rikoksiksi ihmisyyttä vastaan", ihmisoikeusneuvoston lausunnossa todetaan:

- Tämä pitkään odotettu tutkinta auttaa paljastamaan vuosikymmeniä jatkuneen kaltoinkohtelun, jota Pohjois-Korea harjoittaa.

YK:n ihmisoikeusneuvoston 47 jäsenmaata allekirjoittivat yksimielisesti loppulausunnon, joka tuomitsee poliittisten vankien työleirit ja kidutuksen. Ihmisoikeusrikkomuksiin paneudutaan kolmehenkisellä ja vuoden kestävällä tutkinnalla.

Aiemmin maaliskuussa YK:n ihmisoikeustarkkailija Marzuki Darusman syytti Pohjois-Koreaa lukuisista rikoksista ihmisyyttä vastaan. Päähuolenaiheita ovat hänen mukaansa väestön jättäminen ilman ruokaa, kidutus, sieppaukset, mielivaltaiset pidätykset, vankileirien käyttö ja sananvapauden kieltäminen.

Pohjois-Korea on toistuvasti kieltäytynyt yhteistyöstä YK:n tarkastajien kanssa. Nähtäväksi jää, miten Pjongjang reagoi YK:n torstaiseen ilmoitukseen.

Pohjois-Korean YK-lähettiläs torjui tutkinta-aikeet tuoreeltaan. Hänen mukaansa vihamieliset ulkovallat yrittävät loata Pohjois-Koreaa, missä ei ole ollenkaan mainitun kaltaisia ihmisoikeusrikkomuksia.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi