1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomessa aloitetaan kasvojensiirtoleikkaukset

Vaikeissa leikkauksissa siirretään ihoa, luita sekä kasvojen toimintoja. Haastavinta siirroissa on löytää sopivia elinluovuttajia.

terveys
kasvonsiirtopotilas
Amerikkalainen Connie Culp sai leikkauksessa vuonna 2008 uudet kasvot.Cleveland Clinic / EPA

Töölön sairaalassa on valmistauduttu jo kahden vuoden ajan kasvojensiirtoleikkausten aloittamiseen.

- Olemme hakeneet lupaa kasvojensiirtojen tekemiseen ministeriöstä ja Valvirasta ja keränneet ympärille tiimin, joka voi tehdä näitä leikkauksia, kuvailee plastiikkakirurgian erikoislääkäri Patrik Lassus Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Lassuksen johtamaan kasvojensiirtoryhmään kuuluu kasvo- ja elinsiirtokirurgeja sekä sisätautien, immunologian ja infektioiden erikoislääkäreitä, infektiolääkäreitä. Kaiken kaikkiaan vaikeisiin kasvojensiirto-operaatioihin osallistuu kymmenen kirurgia.

Töölön sairaalan osaaminen on maailman huippua, sillä kasvojensiirtoleikkauksia on tehty vain 25 maailmassa.

Muissa Pohjoismaissa kasvojen siirtoja ei ole tehty vielä ainuttakaan, mutta myös Uppsalassa valmistaudutaan kasvojensiirtoleikkausten aloittamiseen.

Kasvojen siirtoja odottavat ovat yleensä ampuma- tai palovammapotilaita

Eräs tunnettu kasvojensiirron saanut potilas on amerikkalainen Connie Culp, jota puoliso oli ampunut kasvoihin.

Culpille tehtiin kolmekymmentä leikkausta ennen kuin hän sai uudet kasvot Clevelandin sairaalassa tehdyssä leikkauksessa vuonna 2008.

Kun kasvot siirretään, ne sulautuvat jo olemassa olevien kasvojen rakenteeseen ja ihmisestä tulee uuden näköinen.

Patrik Lassus

- Tyypillisiä kasvojensiirtopotilaita ovat juuri tällaiset ampumavammapotilaat. On vaikka haulikolla ammuttu, ja ylä- ja alaleuat sekä osa pehmytkudoksista ja huulet ovat tuhoutuneet, kuvailee Patrik Lassus.

Muita tyypillisiä kasvojensiirron tarvitsevia potilaita ovat olleet raatelutapaukset sekä palovammapotilaat, joissa kasvojen rakenteet ovat palaneet pahoin.

Luovuttajana on onnettomuudessa menehtynyt vainaja

Ensimmäinen Töölön sairaalan kasvojensiirtopotilas on jo käynyt läpi vuoden kestävät valmistelevat tutkimukset. Syksyllä hän pääsee elinluovutuslistalle, ja sitten odotetaan vain sopivaa luovuttajaa.

Luovuttaja tulee olemaan aivokuollut vainaja, jonka omaiset antavat luvan kasvojen siirtoon. Sopivien kasvojen löytäminen on vaikeampaa, kuin muissa elinsiirroissa, sillä kudosten lisäksi luovuttajan iän, sukupuolen ja ihonvärin pitää olla sopivia.

Elinsiirrossa uudet kasvot saanut henkilö ei näytä kasvonsa luovuttaneelta vainajalta.

- Kun kasvot siirretään, ne sulautuvat jo olemassa olevien kasvojen rakenteeseen ja uudet kasvot saaneesta ihmisestä tulee uuden näköinen, kuvailee Töölössä kasvojensiirtoleikkauksia johtava plastiikkakirurgi Patrik Lassus.

Leikkaus antaa elämän takaisin

Tämä leikkaus ei ole elintärkeä, se on elämän takaisin antava.

Kasvojensiirron saanut henkilö

Suomessa paraikaa vieraileva amerikkalainen professori Julian Pribaz Harvardin yliopistosta on tehnyt viisi kasvojensiirtoleikkausta.

Viimeksi kuukausi sitten hän antoi kasvot henkilölle, jonka kasvot olivat tuhoutuneet, kun niille oli heitetty happoa.

- Yksi ensimmäisistä potilaistani tiivisti kasvojensiirtoleikkauksen ajatuksen hienosti: Tämä leikkaus ei ole elintärkeä, se on elämän takaisin antava, sanoo Pribaz.

Lue seuraavaksi