Italia lupaa palauttaa surmista syytetyt merisotilaat Intiaan

Italia piti lopulta lupauksensa, koska Intia on vakuuttanut, että merisotilaiden perusoikeuksia kunnioitetaan. Kiista on aiheuttanut diplomaattisia jännitteitä maiden välille.

Ulkomaat

Italia on luvannut palauttaa Intiaan kaksi italialaista merisotilasta, joita syytetään kahden kalastajan tappamisesta viime vuoden helmikuussa Lounais-Intian rannikolla. Italian mukaan päätös luovuttamisesta tehtiin, koska se on saanut Intialta kirjallisen vakuutuksen, että merisotilaiden perusoikeuksia kunnioitetaan.

Italialaiset saivat helmikuussa luvan matkustaa kotimaahansa, jotta voisivat äänestää vaaleissa. Italia lupasi tuolloin, että miehet palaavat vaalien jälkeen Intiaan, mutta Italian hallitus ilmoittikin viime viikolla, että se peruu lupauksensa.

Nyt Italia on jälleen tullut toisiin ajatuksiin ja sanoo lähettävänsä miehet Intiaan alkuperäisen aikataulun mukaisesti välittömästi. Italialaiset tulevat asumaan Italian edustustossa Delhissä.

Tapaus on jo ehtinyt aiheuttaa diplomaattisia jännitteitä maiden välillä, sillä Intian viranomaiset kielsivät aiemmin Italian suurlähettilästä Daniele Mancinia poistumaan Intiasta. EU:n ulkopoliittinen edustaja Catherine Ashton sanoi tiistaina, että diplomaattista koskemattomuutta pitää kunnioittaa kaikkina aikoina.

Rahtilaivan turvallisuutta vartioineiden italialaisten oletetaan luulleen kalastajia merirosvoiksi.

Lähteet: AFP, Reuters, AP