1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lääkärit vaativat aborttilain muutosta Brasiliassa

Abortti voidaan tehdä Brasiliassa laillisesti vain, jos nainen on raiskattu tai raskaus uhkaa äidin henkeä. Lääketieteellinen neuvosto suosittaa rajoitusten höllentämistä.

Brasiliassa lääkärit vaativat aborttioikeuden laajentamista. Lääketieteellinen neuvosto ehdottaa, että abortti pitäisi sallia 12 ensimmäisen raskausviikon aikana. Taustalla on laittomien aborttien ja niiden toisinaan tuhoisien seurausten suuri määrä.

Abortti voidaan tehdä katolisessa Brasiliassa laillisesti vain, mikäli nainen on joutunut raiskatuksi tai raskaus asettaa äidin hengenvaaraan. Hallituksen tilastojen mukaan maassa tehdään rajoituksista huolimatta noin miljoona aborttia vuosittain, monet niistä epähygieenisissä olosuhteissa. Epäonnistuneet abortit ovat viidenneksi suurin naisten kuolinsyy Brasiliassa.

- Faktat osoittavat, että naiset ovat epätasa-arvoisessa asemassa abortin suhteen. Rikkaat tekevät abortin turvallisissa olosuhteissa ja köyhät täysin turvattomissa, sanoo neuvoston johtaja Roberto Luis d'Avila.

Hän kertoo, että kuoleman riskin lisäksi naiset voivat esimerkiksi saada komplikaatioita tai menettää kohtunsa.

- Lääketieteellisestä näkökulmasta epätasa-arvoa ei voi hyväksyä. Puolustamme naisten oikeutta päättää.

Roberto Luis d'Avilan mukaan neuvoston 27 alueellisesta haarasta neljä viidesosaa kannattaa ehdotusta. Kaikenkaikkiaan neuvosto edustaa 400 000 lääkäriä. Neuvosto aikoo lähettää aborttilain muuttamista koskevan suosituksensa senaattiin komitean tutkittavaksi ensi viikkoon mennessä.