Tutkija varoittaa: Kaupunginosatappelut tekevät paluuta

Kaupunginosaylpeys on nostamassa päätään nuorison keskuudessa. Nuorisotutkijan mukaan kaupunkeihin on jo syntynyt reviirejään puolustavia jengejä. Esimerkiksi Helsingissä reviiriajattelu kärjistyi takavuosina kaupunginosatappeluiksi.

Kotimaa
Kaukajärven kaupunginosa Tampereella.
Tuula Nyberg / Yle

Kaupunginosien välisiä tappeluita koettiin Suomessa varsinkin 1970-luvun lopulla. Nuorisotutkimusverkoston dosentti Mikko Salasuo kertoo, että kaupunginosan kunnia nousi tuolloin kansalaisten mielissä tärkeään asemaan.

- 80-luvun puolenvälin jälkeen tappelut vähenivät. Kulutuskulttuuri toi nuorille hyvin paljon muita vaihtoehtoja: Esimerkiksi liikkuminen kaupunginosien välillä yleistyi, ja kouluja käytiin ristiin eri kaupunginosien ihmisten kanssa, Salasuo sanoo.

Nuoriso jengiytyy

Tampereen yliopiston tutkija Valtteri Härmälä on käynyt pro gradu -työssään läpi kaupunginosatappeluihin liittyvää lehtikirjoittelua 35 vuoden takaa. Härmälän mukaan vuonna 1978 heräsi vilkas nuorisojengejä koskenut mediakeskustelu. Esimerkiksi syyskuun Ilta-Sanomat uutisoi lauttasaarelaisista, jotka aikovat tapella Helsingissä eiralaisten kanssa.

Härmälän mukaan lehdistössä kannettiin huolta nuorison jengiytymisestä.

- 70-luvun puolivälin lama aiheutti nuorisotyöttömyyttä. Poliittinen aktiivisuus oli hiipumassa. Näytti siltä, että nuoret eivät tee mitään järkevää, tai he toimivat ei-toivotulla tavalla.

Vuonna 2013 media puhuu syrjäytyvistä, huono-osaisista ja työttömistä nuorista. Nuorisotutkija Mikko Salasuo kokeekin, että yhteiskunnan kahtiajakautuminen hyviin- ja huono-osaisiin on jälleen saanut aikaan reviirinpuolustusta.

- Kaupunginosien ympärille on jo syntynyt tällaisia pieniä jengejä, joilla ei ole juurikaan mitään väkivaltaista toimintaa - vielä. On mahdollista, että jos yhteiskunnan kehitys jatkuu tällaisena niin kaupunginosaylpeys ja siihen liittyvä jengiytyminen saattaa taas yleistyä.

- Osalla nuorista ei ole mahdollisuutta osallistua tähän kulutuskulttuurin ympärille rakentuvaan nuorisokulttuuriin, ja tapahtuu syrjäytymistä.

Dosentti Salasuo antaa varoittavan esimerkin Ruotsista.

- Kaupunginosien välinen eriytyminen on länsinaapurissa paikoin hyvin pitkällä. Siellä on kaupunginosia, jotka ovat kokonaan tiettyjen jengien aluetta. Ulkopuoliset eivät oikeastaan uskalla edes mennä sinne.

Viranomaisille ilmiö tuntematon

Sisäministeriössä kiistetään, että kaupunginosien välienselvittelyt olisivat meillä ainakaan vielä ilmiö. Vuoden 2010 lopulla poliisi huolestui nuorten välisistä reviiritappeluista Forssan seudulla. Forssan poliisista kerrotaan, että väkivaltaisista yhteenotoista ei ole sen koommin raportoitu.

Myös soittokierros Varsinais-Suomen, Oulun ja Helsingin poliiseihin osoittaa, että kaupunginosaylpeys ei ole ainakaan vielä nostanut päätään virkavallan näkyviin.

- Ainahan nuoret tappelevat keskenään, mutta ei kentältä sellaista viestiä ole tullut, että nahinoinnissa olisi kyse reviirinpuolustamisesta, kertoo rikoskomisario Vesa Aaltonen Turun pääpoliisiasemalta.