1. yle.fi
  2. Uutiset

Perinteinen kermakakku pitää pintansa marsipaaniluomusten rinnalla

Viime vuosina kotileipurit ovat innostuneet tekemään täytekakuista mielikuvituksellisia luomuksia. Kakku voi olla lähes minkä muotoinen tahansa eikä marsipaanissa säästellä. Kotitalousopettaja Sari Ollilan mukaan perinteiselle kermakakulle on kuitenkin edelleen paikkansa.

ilmiöt
Lautasella hedelmillä koristettu kermakakku
Sarah Laukkanen / Yle

Juhlatilaisuuden kahvipöydässä komeileva, mielikuvituksellisen muotoinen ja värikäs marsipaanikakku on takuuvarma katseiden kerääjä. Joensuulainen kotitalousopettaja Sari Ollila muistuttaa, että perinteisellekin täytekakulle on vielä kysyntää.

- Ihmiset arvostavat kuitenkin perinteistä kermakakkua, jossa on mansikat päällä ja kermavaahto nätisti kuorrutteena. Teemajuhliin halutaan sitten vähän erikoisempaa. Nämä hienot kakut saattavat olla hyvin taiteellisen näköisiä, Sari Ollila kertoo.

Perinteisen kakun suosiosta kertoo sekin, että Joensuun seudun kansalaisopiston kevään kakunkoristelukurssi täyttyi heti kun ilmoittautuminen kurssille avautui. Kurssilla opetellaan mm. erilaisia pursotustyylejä ja kermaruusujen tekoa.

Kevään juhliin aurinkoisen keltainen hedelmäkakku

Pääsiäiseksi Sari Ollila rohkaisee tekemään persikankeltaisen hedelmäkakun. Kakkupohjan kostuttamiseen voi käyttää koristeluun tarvittavien säilykehedelmien mehua, jotain muuta mehua tai vaikka maitoa.

- Suurin piirtein puoli desiä nestettä per munaeli jos laittaa neljä kananmunaa kakkupohjaan, niin se on semmonen pari desiä sitten kostutusta, Sari vinkkaa muistineuvoksi.

Kaikkeen harjaantuu, täydellistä lopputulosta ei tarvitse olla.

Sari Ollila

Kakun kerrosten väliin sopii melkein mikä tahansa hillo, kakuntekijän maun mukaan.

Kuorruttamiseen voi käyttää kermaa tai jotain muuta vastaavaa valmistetta. Sitä on syytä varata reilusti. Ennen kuorruttamista kakun pinnalle sivellään ohut, tasainen kerros kermaa, jotta varmistetaan huoliteltu lopputulos.

Varsinainen kuorruttaminen pursottamalla aloitetaan kakun sivuilta. Sari itse käyttää mieluiten pursotuspussia, johon on saatavilla monenlaisia tyllia eli pursotuspäitä.

- Rohkeasti vaan kokeilemaan! Kaikkeen harjaantuu, täydellistä lopputulosta ei tarvitse olla. Se on tärkeintä että yrittää ja kokeilee, kyllä se siitä lähtee sitten onnistumaan, Sari rohkaisee aloittelevia kerman pursottajia.

Sivujen jälkeen kakun päälle pursotetaan kermaruusukkeet reunoille. Keskelle jätetään tilaa hedelmäkoristeille. Säilykepersikat ja -ananakset kannattaa leikata ohuiksi viipaleiksi, niiden asettelu on silloin helpompaa.

- Persikan keltainen on aika vahva keltainen, ananas tuo vähän sellaista pehmeyttä lopputulokseen, Sari tuumaa valmista kakkua arvioidessaan.

Lue seuraavaksi