Hallituksen veroratkaisuille kritiikkiä – ”laskelmat täysin hihasta tempaistut”

Perussuomalaisten Pietari Jääskeläinen ihmettelee, mihin eurokriisi on unohtunut hallituksen torstain päätöksissä. Hänen mielestään on suuri vaara, että palkansaajien ostovoima tulee heikkenemään.

politiikka
Kansanedustajat Jouni Backman (vas.), Petteri Orpo ja Pietari Jääskeläinen.
Kansanedustajat Petteri Orpo, Kok., Jouni Backman, SDP ja Pietari Jääskeläinen, PS kokoontuivat keskustelemaan, onko kehysriihestä nostamaan Suomen taloutta uuteen nousuun.

Hallitus päätti torstain kehysriihessään muun muassa 600 miljoonan euron sopeutuksesta ja mittavasta yritysveropaketista. Ratkaisut eivät ole saaneet pelkkiä ruusuja oppositiopuolueilta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Pietari Jääskeläinen sanoo, että yhteisöveron laskusta tulee mieleen sote-uudistus. Jääskeläisen mielestä on epäselvää, mitkä veronkevennyksen hyödyt tulevat olemaan.

- Laskelmat ovat täysin hihasta tempaistut. Tällä on hyvitetty elinkeinoelämää. On suuri vaara, että palkansaajien kohdalla ostovoima tulee heikkenemään, ja sehän on Suomelle myrkkyä, Jääskeläinen sanoi Ylen aamu-tv:ssä tänään perjantaina.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo korostaa, että ratkaisulla saavutettiin etenkin se, että palkansaajilla on töitä ja työpaikkoja.

- Erittäin harmillista oli se, ettei työmarkkinaratkaisua syntynyt. Hallitus teki tässäkin tiukassa paikassa ratkaisuja, joilla käännetään Suomen suuntaa, Orpo sanoo.

- Ehdottomasti tämä rakenne on toimivampi kuin entinen. Mitä tulee verotasoon, niin hallitusohjelmassa lukee, että Suomen verotus pidetään kilpailukykyisenä. Näin myös tehtiin, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman painottaa.

"Ala-arvoinen esitys"

Backmanin mukaan nyt myös elinkeinoelämältä odotetaan näyttöjä, kuten investointeja ja työpaikkoja Suomeen. Hän arvioi, että osinkoverouudistus voi rokottaa yrittäjiä, joilla ei ole isoa nettovarallisuutta ja jotka eivät ole kasvuyrittäjiä.

- Muutokset eivät kuitenkaan ole mittavia yksittäisen yrittäjän kohdalla. Ratkaisulla pyritään siihen, että yritykset kasvaisivat luontaisesti, Backman sanoo.

Jääskeläisen mielestä Backman vähättelee yritysveroratkaisun ongelmakohtia, mutta hän pitää yhteisöveron alentamista ”oikeansuuntaisena”. Jääskeläisen mielestä kehysriihiratkaisut eivät myöskään taita Suomen velkasuhteen kasvua.

- Missä on eurokriisi, onko se yhtäkkiä loppunut? Tässä paperissa siitä ei ole sanaakaan. Siihen on pantu monta miljardia euroa veronmaksajien rahoja, ja lisää pukkaa tulemaan.

Jääskeläinen kritisoi myös valtioneuvoston tiedottamista.

- Saimme esityksen vasta myöhään eilisiltana, ja voin todeta, että se on ala-arvoinen. Viisi sivua pitkä tiedote, ja negatiiviset asiat kuten veronkorotukset on todettu vain yhdeksällä rivillä, Jääskeläinen ihmettelee.