1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Keilaajan täydellinen peli syntyi rennosta otteesta

20-vuotias Jani Kumpulainen yllätti itsensä ja kilpakumppanit keilaamalla suomalaisittain ja eurooppalaisittain ainutlaatuisen tuloksen. Kumpulaisen keilapallo kaatoi yhden kisan aikana kolmessa sarjassa täydet eli 300 pistettä. Täydellinen peli eli perfect game onnistui nuorelta mieheltä rennolla otteella ja mielibiisi mielessä.

urheilu
Kuvassa Jani Kumpulainen.
Joona Korpi / Yle

Kokkolalaisessa keilaseura CPS:ssä eli Coccola Pin Strikersissä keilaava Jani Kumpulainen on nuoresta iästään huolimatta kokenut keilaaja. Hän on keilannut 11-vuotiaasta asti eli puolet elämästään.

Silti täydellinen peli oli sillä tavalla yllätys, ettei nuori mies ole siihen mitenkään määrätietoisesti tähdännyt. Tavallisessa keilahallin viikkokisassa keilat vain sattuivat kaatumaan loistavasti.

Täysien pisteiden saaminen ei sentään ollut ihan uusi asia. Yksi 300 oli taskussa jo aiemmalta ajalta. Päivä on tarkasti muistissa, 29.10.2010.

- Harjoitusheiton aikana tuli hyvää heittoa. Itse kisassa huomasin muutaman kaadon jälkeen, että lähteepä hyviä heittoja eli tästä voi tullakin ihan hyvä tulos.

- Kun heitin ensimmäisen 300 pistettä, ajattelin että siinä tuli uran aikana nyt toinen tehtyä. En olisi kyllä ikinä uskonut, että minun kohdalleni olisi käynyt kolme 300 pistettä saman kisan aikana, myhäilee tyytyväisen oloinen nuori mies.

En olisi kyllä ikinä uskonut, että minun kohdalleni olisi käynyt kolme 300 pistettä saman kisan aikana

Rentoa menoa

Mitä Jani Kumpulaisen heitossa meni tuona kisapäivänä oikein, että kaatoja syntyi kaadon perään?

- Keilaaminen on korvien välissä. Kun joskus heitto napsahtaa kohdilleen, niin eihän miestä sitten mikään pysäytä, tuumii Kumpulainen.

Rentous oli jostain syystä mukana heti alusta alkaen. Ensimmäisessä sarjassa tuli heti 300 pistettä. Sitten tuli hyviä heittoja, mutta ohiheittojakin. Neljännessä sarjassa kaatoja sateli perä perään. Siinä vaiheessa piti vähän psyykata itseään.

Keilaaminen on korvien välissä. Kun joskus heitto napsahtaa kohdilleen, niin eihän miestä sitten mikään pysäytä

- Kun seitsemäs ja kahdeksas kaato tulivat peräkkäin, mietin, että nyt päästään todella lähelle hyvää tulosta. Vähän tuli perhosia vatsaan. Mielessä pyöri, että kun on tullut heitettyä hyvin, miksei lisääkin. Päässä soi myös tietty biisi, joka piti mielen rentona.

Kysyttäessä Jani paljastaa, että rentouskappale on Justin Timberlaken ja Jay-Z:n Suit&Tie.

Niinpä tulos on historiaa eli yhteensä 1576 pistettä ja kolme täyden pisteen sarjaa. Oma ennätys parani 150 pinnalla.

Niin sanotun täydellisen pelin pelannut kokkolalainen aikoo jatkaa keilaamistaan kuten ennenkin. Eli elämää on myös unelmatuloksen jälkeen. Hallilla käydään vähintään kolme kertaa viikossa. Täydellistä tulosta voi vielä parantaa.

- Tämä nostaa motivaatiota. Omaa keskiarvoa on tarkoitus parantaa. Kaikki on mahdollista.

Lue seuraavaksi