Tuulivoimaloiden tutkahäiriöt halutaan poistaa uudella mallilla

Lakiehdotuksessa luotaisiin alueita, joilla tuulivoimayhtiöiltä kerättäisiin rahaa esimerkiksi lisätutkien hankkimiseen. Valtio osallistuisi kustannuksiin todennäköisesti alkuvaiheessa. Muutosten rahoitus on aiheuttanut kiistaa yhtiöiden ja valtion välillä.

Kotimaa

Tuulivoimaloiden aiheuttamat häiriöt puolustusvoimien tutkissa halutaan poistaa uudella mallilla.

Työ- ja elinkeinoministeriön lakiehdotuksessa luotaisiin alueita, joilla tuulivoimayhtiöiltä kerättäisiin rahaa esimerkiksi lisätutkien hankkimiseen. Valtio osallistuisi todennäköisesti alkuvaiheessa kustannuksiin.

Tuulivoimalat luovat tutkille katvealueita. Hankkeet ovat seisseet monin paikoin jo vuoden, koska puolustusvoimat pelkää niiden häiritsevän tutkien toimintaa.

Hallitus teki torstain kehysriihessään periaatekirjauksen siitä, että valtio osallistuu alkuvaiheessa lisätutkan hankkimiseen Perämeren alueelle.

- Tämä on merkittävä päätös, sillä alueella on tutka-asian vuoksi jumissa satojen miljoonien eurojen investoinnit tuulivoimaan, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) sanoo.

Valmis lakiehdotus on tarkoitus antaa eduskunnalle toukokuussa yhtä aikaa kuluvan vuoden ensimmäisen lisätalousarvioesityksen kanssa. Laki voisi tulla voimaan aikaisintaan heinäkuussa.

Ei vapaamatkustajia

Tutkamuutosten rahoitus on aiheuttanut kiistaa yhtiöiden ja valtion välillä. Yritysten maksamat summat tarkentuisivat kevään kuluessa.

- Heiltä vaadittavan rahasumman pitää olla sellainen, että näiden hankkeiden kannattavuus ei mene tämän lisäkustannuksen myötä, teollisuusneuvos Petteri Kuuva työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo.

- Osa tulee mahdollisesti valtiolta ja loppu kerättäisiin verona toiminnanharjoittajilta. Samalla varmistettaisiin myös se, että myöhemmin alueelle rakennettavat tuulivoimalat eivät pääse vapaamatkustajiksi, Kuuva lisää.

Suomen energiapoliittisena tavoitteena on lisätä tuulivoiman käyttöä nopeasti. Tuotanto on tarkoitus nostaa kuuteen terawattituntiin vuoteen 2020 mennessä, mikä tarkoittaisi noin 700 uuden tuulivoimalan rakentamista.