Saisiko olla seinästä revittyä salaattia?

Jyväskylässä on kehitetty viljelymenetelmä, joka mahdollistaa ruokakasvien, kuten salaatin ja yrttien kasvatuksen viherseinällä ympärivuotisesti.

Kotimaa
Viherseinässä kasveja
Ere Ek / Yle
Lannoiterakeita kämmenellä.
Kasvit istutetaan erityisesti viherseinään suunniteltuun kasvualustaan, joka sisältää muun muassa murskaa ja lannoitteita.
Kasveja viherseinässä.
Titta Puurunen kävi testaamassa, miltä maistuu seinässä kasvatettu basilika.
Lannoiterakeita kämmenellä.
Kasvit istutetaan erityisesti viherseinään suunniteltuun kasvualustaan, joka sisältää muun muassa murskaa ja lannoitteita.

Jos maapalsta puuttuu, niin pienimuotoisen pellon voi perustaa myös sisätiloihin ja kasvattaa kasveja pystysuorassa.

Kasvit puhdistavat ilmaa, ovat ilo silmälle ja seinästä voi repiä pöytään todellista lähiruokaa.

Olen kasvattanut seinässä muun muassa persiljaa, ruohosipulia ja tomaattia.

Esa Siitari

Viherseiniä on ollut markkinoilla jo parisenkymmentä vuotta.Toistaiseksi niitä on suosittu erityisesti julkisissa tiloissa.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Luonnonvara-instituutista agrologiksi valmistuva Esa Siitari on kehittänyt seinää opinnäytetyössään kotikäyttöön sopivaksi. Kukoistaakseen seinässä kasvit tarvitsevat riittävästi vettä, valoa ja ravinteita.

- Kaikkihan lähti siitä, kun innostun chileistä opiskeluaikoina Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Se vaati vaan paljon käytännön testaamista ja lopulta päästiin tähän pisteeseen, että ruokakasviseinästä voi jokainen saada oman palstansa asuntonsa sisälle, jota ympärivuotisesti viljellään, kuvailee Siitari.

Siitari löysi kehittämälleen kasvatusmenetelmälle yhteistyökumppanin jyväskyläläisyrityksestä, joka on erikoistunut jo pari vuotta sisäilmaa puhdistaviin viherseiniin.

- Alunperin idea on Nasalta. Siellä mietittiin, millä ilmaa voidaan puhdistaa avaruusmatkoilla ja kasvit oli paras vaihtoehto. Idea puhdistavasta seinästä on lainattu sieltä, sanoo Fresh Effect Oy:n yrittäjä Niko Järvinen.

Rikkaruohoja ei tarvitse kitkeä

Pienimuotoinen kotitarveviljely on yleistynyt viime vuosina kaupungeissakin.

- Nykyäänhän isossa kaupungeissa on iso trendi muun muassa kaupunkiviljely katoilla ja muualla. Suomessa on tietysti vähän hankala talvella mitäään viljellä, niin me haluttiin tuoda tämä sisälle, Järvinen sanoo.

Seinässä viihtyvät monet kasvimaalta tutut lajit.

- Itse olen kasvattanut persiljaa, ruohosipulia, tomaattia eli ihan laidasta laitaan kasveja, tietysti keskittyen mataliin ja puskamaisiin kasveihin. Seuraavaksi siirrytään monimutkaisempiin satoa tuottaviin kasveihin, kertoo Siitari suunnitelmistaan.

Siitarin mukaan seinäviljelijän kasveja eivät rikkaruohot riivaa.

- Niitä ei tule tässä, koska ei ole multaa, jossa olisi rikkaruohon simeniä. Seinässä kasvaa vaan sitä mitä sinne pistää kasvamaan.

Automaattisella kastelujärjestelmällä ja valaistuksella varustetun seinän hinta saattaa helppohoitoisuudesta huolimatta vielä kuluttajia hirvittää.

- Tällä hetkellä seinä maksaa noin 4000-5000 euroa ja se on pääosin suunnattu yrityksille, mutta ollaan tuomassa markkinoille kuluttajalle suunnattu seinä, jonka hinta voi olla alle 800 euroa tai 900 euroa vähän riippuen mallista, kuvailee Jävinen.