Thomas Vinterberg: Jahti

Siitä on viisitoista vuotta, kun Thomas Vinterberg säväytti elokuvamaailmaa puritaanisten dogma-sääntöjen mukaan tehdyllä elokuvallaan Juhlat.

elokuvat
Kuva elokuvasta Jahti.
Kuva elokuvasta Jahti.Atlantic Film
Tähtiä.

Tuo jälkeen Vinterbergin ura on ollut melko ailahtelevainen. Hänen edellinen elokuvansa, vuonna 2010 valmistunut Submarino antoi kuitenkin lupauksen uudesta nousukaudesta. Tämän lupauksen lunastaa paremmin kuin hyvin Vinterbergin uusi elokuva Jahti, jossa hän palaa jo Juhlissa käsittelemäänsä pedofilia teemaan.

Nelikymppinen Lucas on käynyt läpi rankan avioeroprosessin ja opettajan töistäkin tuli lähtö, kun kylän koulu suljettiin. Elämä alkaa kuitenkin vähitellen voittaa. Lucaksella on uusi työ lasten päiväkodissa, uusi naisystävä ja suhde erossa äidille jääneeseen poikaankin alkaa eheytyä. Sitten kaikki menee jälleen rikki. Siihen ei tarvita muuta kuin tarhassa Luckaselle suuttunen pikkutytön suusta puolivahingossa päässyt valhe. Valhe leviää ja saa yhä suuremmat mittasuhteet ja Lucasin elämä on entistäkin enemmän sekaisin, pienen kylän asukkaiden kääntyessä peloissaan yksi toisensa jälkeen häntä vastaan.

Jahti on ennen kaikkea kuvaus siitä, kuinka valmiita me olemme toisemme tuomitsemaan. Pienikin ilkeä huhun poikanen tuntuu saavan ihmiset takajaloilleen ja raivon valtaan. Pientä valoa tarinan ahdistavuuteen tuo sen toinen ulottuvuus, ystävyys ja mahdollinen anteeksianto. Tapahtumat sijoittuvat syksyyn, jonka harmaat värit sopivat hienosti elokuvan ahdistaviin tunnelmiin.

Vaikkei Jahti dogma-sääntöjen mukaan tehty elokuva olekaan, on sen tiiviissä, kaikesta turhasta riisutussa otteessa näkevinään samoja elementtejä. Tämä pelkistetty, toteavan lakoninen toteutus tekee elokuvan katsomisesta välillä melkoisen koettelemuksen.

Yksi suuri syy elokuvan tehokkuuteen on Lucasia esittävä, tanskalainen näyttelijäikoni Mads Mikkelsen. Monipuoliseksi ja taitavaksi tiedetty Mikkelsen tekee tässä yhden uransa komeimmista rooleista päästäen koko laajan tunnerekisterinsä valloilleen. Ei ihme, että Mikkelsen palkittiin roolistaan viime keväänä Cannesin elokuvajuhlilla festivaalin parhaana näyttelijänä.

James Bond -roistonakin (Casino Royale, 2006) nähty Mikkelsen, tullaan seuraavaksi näkemään nuorena Hannibal Lecterinä, tämän nuoruusvuosista kertovassa tv-sarjassa.