Muistatko vielä Speden ja Simon Raikulimaan?

Raikulimaa oli Spede Pasasen ja Simo Salmisen tanssilava ja viihdekeskittymä Lemillä. Villeimmät hetket elettiin juhannuksena 1968.

viihde
Eemeli, Simo Salminen, Tarja Juvonen Spede Pasanen ja Pekka Kaarna
Tarja Juvonen

Spede Pasasen ja Simo Salmisen saavutukset huumorin saralla on piirretty isoin kirjaimin suomalaisen komiikan historiaan.

Harvempi enää muistaa, että kaksikko oli tiukasti mukana ravintola - ja viihdebisneksessä 1970-luvun vaihteessa. Lappeenrannassa toimivat ravintola Simon Rysä ja Hotelli Viikinkihovi, Kouvolassa vaikutti Speden Saluuna ja Lemillä hurjat kansanjoukot sai liikeelle Raikulimaa.

- Raikulimaa oli tanssilava, leirintäalue ja maatalon buffet-ravintola yhdessä, kuvailee näkymää lemiläinen Seppo Kuukka.

Viihdekeskittymä avattiin juhannuksena 1968 näyttävän valtakunnallisen kampanjan siivittämänä. Lentolehtisten ohella ilmoituksia oli Helsingin Sanomia myöten.

- Lehtiin alkoi ilmestyä ennen juhannusta ilmoituksia "Vietelkää hullu jussi Raikulimaassa". Kukaan ei tiennyt mistä oli kysymys, vaikka aluetta oli aidattu ja lava rakenteilla, muistelee Kuukka.

Isännät myöhässä

Paikalliset ihmettelivät silmät suurina ennennäkemättömiä autoletkoja, jotka kiemurtelivat juhannusaattona -68 kohti Lemiä. Onneksi kansan paljouteen oli varauduttu muuntamalla multaiset pellot parkkipaikoiksi.

Simo hyppi trampoliinilla ja Spede taas haastoi väkeä merimiespainiin.

Seppo Kuukka.

- Liput olivat normaaleja lavalippuja tuplasti kalliimpia ja maksoivat 8 markkaa, kertoo Kuukka.

Tuhansien ihmisten odotus juhannusjuhlilla palkittiin vasta aamuyöllä, kun suomiviihteen kestosuosikit saapuivat myöhässä paikalle. Kaksikon toi Kotajärven rannalle lentokone Tampereelta.

- Simo hyppi trampoliinilla ja Spede taas haastoi väkeä merimiespainiin esiintymislaiturilla. Pasanen oli kovakuntoinen sälli siihen aikaa, muistelee paikalla ollut Simo Kuukka.

Ohjelmistossa oli muutenkin hyvin spedemäisiä ohjelmanumeroita kuumailmapalloineen ja vesihiihtonäytöksineen. Simo Salminen esitti tietenkin kuuluisia pellehyppyjään Kotajärveen.

Johtaja Pasasesta Spedeksi

Raikulimaan tanssilava jatkoi kansan viihdyttämistä vielä kesät 1968 ja 1969. Esiintyjäkaarti oli kansallista kärkeä Kirkan, Dannyn, Einö Grönin ja Vesa-Matti Loirin johdolla.

- Kävijämäärät alkoivat pikku hiljaa laskea. Kansalle tuli varmaan myös vähän petetty olo, kun Spede ja Simo saapuivat myöhässä ensi-iltaansa, sanoo Seppo Kuukka.

Jälkimmäisenä kesänä touhu oli jo melkoista kituuttamista ja vääjäämätön oli edessä. Loppu tuli, mutta hienot muistot jäivät.

- Kaikille kylän lapsille ykkösjuttu oli trampoliini. Ja olihan se mukavaa, kun Kuukanniemessä kävi julkkiksia, naurahtaa Kuukka.

Raikulimaan ylläpitäjänä toimi Lännen Wiikingit Oy, joka oli myös kunnan suurin veronmaksaja. Salmisen ja Pasasen kumppaneineen omistama firma halusi toiminnan loputtua hyödyntää Raikulimaan maapohjaa.

Tammikuussa 1971 johtaja Pasanen, joka oli neuvottelujen tiimellyksessä muuttunut tuttavallisesti Spedeksi, möi maat Lemin kunnalle.

Spede jätti itselleen Kotajärven rantaan kolme tonttia vastaisuuden varalle, mutta Lemille hän ei koskaan juurtunut. Kesämökki löytyikin synnyinseuduilta Kuopion Sorsasalosta.

Nykyään menneistä vuosista muistuttaa enää vain Lemin Kuukanniemen sisääntuloväylä Raikulitie.

Lähteet: Seppo Kuukan haastattelu, Pitäjä ison kiven takana - Lemin historia