Kansallispuisto tekee kaupunkilaisen luontokokemuksesta helpon

Valmiit polut ja opastukset tekevät luontoretkistä turvallisen tuntuisia. Suomen Ladun asiantuntija Anne Rautiainen muistuttaa, että ihminen tarvitsee luontoa.

luonto
Repoveden kansallispuisto
Raine Martikainen

Kaupunkilaistuneet retkeilijät vaativat palveluja retkikohteessa lähteäkseen luontoon. Esimerkiksi Repoveden kansallispuistossa on parannettu luonnossaliikkujien palveluita.

Suomen Ladun asiantuntijan Anne Rautiaisen mukaan juuri kansallispuistot opastettuine polkuineen ja nuotiopaikkoineen houkuttelevat ihmisiä luontoon.

- Mitä enemmän kaupungistutaan ja vieraannutaan luonnosta, sitä tärkeämpää on että luontokohteet ovat helposti saavutettavia ja että ne ovat turvallisia, Rautiainen sanoo.

Rautiainen näkee, että ihmisten kaupungistumisen myötä kansallispuistojen palveluiden merkitys kasvaa tulevaisuudessa.

- Ihmisen luonnossa liikkumisen taidot ovat vähentyneet. Useinkaan sellaiset, joilla ei ole luonnossa liikkumisen kokemusta, eivät edes uskalla lähteä metsään, jossa ei ole opastettuja polkuja.

Useinkaan sellaiset, joilla ei ole luonnossa liikkumisen kokemusta, eivät edes uskalla lähteä metsään, jossa ei ole opastettuja polkuja.

Anne Rautiainen

Suomen Latu edistää suomalaisten ulkoilumahdollisuuksia. Järjestön asiantuntijan Rautiaisen mukaan kansallispuistojen kävijämäärät ovat kasvussa. Hän itse katsoo, että ihminen tarvitsee luontoa, ja kansallispuistot tarjoavat sitä helpolla tavalla.

- Ajattelen, että ihminen on osa luontoa. Meidän pitää osata elää luonnon kanssa. Sieltä tulee meidän ruoka ja elintarvikkeet, se tarjoaa puhtaan ilman ja elinympäristön.

- Meidän pitää tuntea, miten luonto toimii, ja millainen luonto on. Se kokemus tulee luonnossa liikkumalla ja luonnossa olemalla.

Kouvolan ja Mikkelin välillä sijaitseva Repoveden kansallispuisto täyttää tänä keväänä 10 vuotta. Viime vuonna Repovedellä kävi lähes 90 000 retkeilijää.