Tavallinen ruoka vaatii valtavasti vettä - kahvikupillinenkin 130 litraa

Maailman vesipäivänä ihmisiä kehotetaan pohtimaan vedenkulutustaan. Varsinkin kehitysmaissa vettä saatetaan käyttää runsaasti nautintoaineiden tuotantoon elintarvikkeiden sijaan.

luonto

Euroopan parlamentti on julkistanut tietoja erilaisten elintarvikkeiden tuottamisen vaatimasta vesimäärästä. Näin EU-parlamentti osallistuu tänään vietettävään Maailman vesipäivään.

Peruselintarvikkeiden vaatima vesimäärä on häkellyttävä. Esimerkiksi kilo juustoa vaatii yli 3 000 litraa vettä. Kilo suklaata peräti 17 000 litraa.

Tutkijat ovat kehittäneet tarkkoja työkaluja veden kulutuksen mittaamiseen. Mittauksia tekee mm. Hollannissa toimiva Water Footprint Network.

Sen tietojen mukaan esimerkiksi tavallinen Hollannissa juotu kahvikuppi - sisällöltään 125 millilitraa - vaatii 140 litraa vettä. EU-parlamentin julkaisemissa luvuissa määrä on 132 litraa.

Joka tapauksessa globaali kahvintuotanto vie yhteensä 110 miljardia kuutiota vettä vuodessa. Tämä vastaa esimerkiksi Rheinjoen virtausta 1,5-kertaisesti.

Teen vedenkulutus on selvästi vähäisempää, kupillinen vaatii 35 litraa vettä.

Oluen vaatima vesimäärä on vielä hurjempi. Puolen litran oluttuoppi vie peräti 710 litraa vettä. Mittauksessa on tutkittu ohrasta valmistettua olutta.

Viinilasillisen vaatima vesimäärä riippuu suuresti siitä, missä viini on tuotettu. Ranskassa ja Italiassa luku on 90 litraa, mutta Espanjassa peräti 195 litraa. Viinintuotannon kuluttama vesimäärä riippuu paljon siitä, kuinka paljon rypäleiden tuotanto edellyttää keinokastelua.

Sokeria voidaan valmistaa eri tavoin. Yksi kilo sokeriruokoa vie keskimäärin 210 litraa vettä. Kun sokeriruoko jalostetaan puhtaaksi sokeriksi, voidaan sokerikilon vaatimaksi vesimääräksi laskea 1 780 litraa.

Vuosina 1996 - 2005 sokerintuotanto on niellyt neljä prosenttia kaiken peltoviljelyn kuluttamasta vesimäärästä.