Merikotkat ilmestyivät Hämeeseen pitämään talvilomaa

Suomen merikotkakanta on kasvanut niin suureksi, ettei vanhoilla pesimäpaikoilla riitä uusille pareille pesimätilaa. Sisä-Suomen suuret järvenselät ovat myös alkaneet kiinnostaa merikotkia. Uusi ilmiö on se, että merikotkat viettävät kevättalven Hämeessä.

luonto
Merikotkan pää lähikuvassa.
Mirva Korpela / Yle

Suomen suurimmalla linnulla, merikotkalla menee hyvin. Esimerkiksi toissaviikon lauantaina merikotkaretken yhteydessä Hämeenlinnan Vanajanselällä havaittiin kahdeksan merikotkaa.

-Parin viime viikon aikana lintuja on kymmenen kahtapuolta viivästellyt Vanajanselällä. Siellä on kalastajien verkkoavantoja, joihin kalastajat heittävät kaloja jotka eivät heille kelpaa. Siellä on lokkeja, korppeja, variksia ja komea merikotkaporukka myös,sanoo iittalalainen lintuharrastaja Martti Raekunnas.

Kolmena viime vuonna on havaittu tällainen ilmiö, että maaliskuun puolivälissä iso merikotkaporukka viivähtää Vanajavedellä

Martti Raekunnas

Merikotkien talvenvietto Hämeessä onkin uusi ilmiö ja yksi merkki merikotkakantojen voimistumisesta, arvelee Raekunnas.

Kannat ovat runsastuneet talviruokinnan ansiosta. Niinpä Kanta-Hämeessä Vanavedellä on maaliskuun puolivälissä alkaneet merikotkat pitää talvileiriään.

-Kolmena viime vuonna on havaittu tällainen ilmiö, että maaliskuun puolivälissä iso merikotkaporukka viivähtää Vanajavedellä.

Merikotka ilmestyi Kanta-Hämeeseen pesimään ensimmäisen kerran vuonna 2009. Linnun perinteiset paikat ovat Lapissa ja saaristossa, mutta isot järvenselät näyttävät kelpaavan myös.

- Pesintäpaikoista alkaa vanhoilla paikoilla olla pulaa. Reviivit ovat täynnä. Sitten haetaan seuraavat hyvät paikat, toteaa Raekunnas.