TTT:n Minna Hokkanen on unelmiensa roolissa

Intohimoinen, rohkea, ärsyttävä ja hauska - näin luonnehtii Tampereen Työväen Teatterin Harhaoppisen päähenkilöä, ilmastotutkija Diane Cassellia esittävä Minna Hokkanen roolihahmoaan. Lauantaina hän juhlii Kellariteatterin esityksessä 25-vuotista näyttelijätaivaltaan.

teatteritaide
Näyttelijä Minna Hokkanen
Kari Sunnari / Tampereen Työväen Teatteri

Innostus teatterialaan syttyi Minna Hokkasessa jo lapsena, koulun joulunäytelmissä ja näytelmäkerhoissa.

- Keksimme itse näytelmiä ja leikimme niitä koko ajan. Lukion jälkeen ajattelin, että menen kokeilemaan, pääsenkö Teatterikouluun - ja pääsin. Sillä tiellä olen.

Teatteritaiteen maisterin paperit Minna Hokkanen sai vuonna 2007. Tampereen Työväen Teatteriin hänet oli kiinnitetty jo vuonna 1988.

- Isossa talossa on turvallista; se myös antaa kehittymiselle ihan toisenlaiset mahdollisuudet kuin jos joutuisi juoksemaan paikasta toiseen - tosin minulla ei ole freelancerin arjesta omakohtaista kokemusta.

- Turvallisuuden toinen puoli on jämähtäminen, jota olen omalla kohdallanikin miettinyt. Olenko jämähtänyt tänne 25 vuoden jälkeen? Tunnen tässä vaiheessa kuitenkin suurta kiitollisuutta: Että se on juuri tämä teatteri, nämä seinät, nämä työtoverit, joiden kanssa olen saanut kasvaa siksi näyttelijäksi, joka nyt olen.

Meidän aikamme naiset

Juhliva tamperelaisnäyttelijä nostaa vuosien varrelta esiin muutaman merkittävän roolin.

- Juurakon Hulda, oma monologinäytelmä Miksi Saara nauroi?, Juha Jokelan Fundamentalistin Heidi ja Hellyyden ehdoilla Aurora. Ja tietysti nyt Diane Cassell.

Viime vuonna Minna Hokkanen aloitti tohtorikoulutuksen Tampereen yliopistossa väitöstyön aiheenaan soveltava draama.

Naisilla on enemmän ääntä nyt, kuin vaikkapa minun syntymäaikanani 1960-luvulla.

Minna Hokkanen

- Väitöskirja ei ole hirveästi edennyt, koska teatterissa ollaan kuusi päivää viikossa ja työpäiväkin on kaksiosainen. En tiedä, koska väitöskirja syntyy, mutta tähtään ihan tosissani tohtorin tutkintoon. Voi olla, että kadun kauppojani matkan varrella, mutta yritys on ainakin kova!

Yliopistomaailma on keskeistä myös TTT:n Harhaoppisessa. Minna Hokkanen onkin sukeltanut innolla sanavalmiin ilmastotutkijan Diane Cassellin hahmoon.

- Tällaisia rooleja ei ihan joka viikko tule tämänikäiselle naiselle vastaan. Kiitos Richard Beanille siitä, että hän on näin huikean roolin kirjoittanut viisikymppiselle naiselle!

- Näytelmä kertoo mielestäni myös siitä, mitä ja millaisia tämän päivän naiset ovat. He ovat aiempaa rohkeampia ja rouheampia, kamalampia mutta samalla myös ehkä ihanampia. Naisilla on enemmän ääntä nyt, kuin vaikkapa minun syntymäaikanani 1960-luvulla.

Kolmen koon vapaa-aika

Minna Hokkasella on näyttelijä-aviomies ja kaksi jo aikuistuvaa lasta. Koiranulkoilutuksen lisäksi hän harrastaa "kolmea koota" eli kokkailua, keppikävelyä ja kirjoja.

- Niitä harrastan aina, kun vain teatteritöiltä ehdin. Erityisesti uusi Pyynikin uimahalli on aivan ihana!

Syksyllä edessä on muun muassa rooli tavallisen perheen äitinä musikaalikomedia The Addams familyssa. Maanalainen armeija -farssissa Minna Hokkanen esittää kapakanpitäjän vaimoa. Mitään tulevaisuuden haaveroolia hänellä ei ole.

- Taisin sanoa jossain tiedotteessa, että haaveet ovat sulaneet matkan varrelle. Kun kokee jo saaneensa niin paljon, ja vielä saakin kaikennäköistä, ei ole hirveää hinkua mihinkään rooliin tällä hetkellä.

- Olen onnellinen nyt Dianen roolista, ja kun tulossakin on kivoja tehtäviä, niin olen tyytyväinen siihen, mitä minulla on nyt.